Podelitev lovskih spričeval in podpis zaprisege mladih lovcev in lovk v SKZLD Celje

Na podlagi razpisa Lovske zveze Slovenije smo v Savinjsko Kozjanski zvezi lovskih družin (SKZLD) Celje 25. februarja začeli s tečajem za izpit za lovce. Predavanja smo imeli ob sobotah v lovskem domu LD Žalec na Rinki in smo jih zaključili 6. maja. Preizkusi znanja iz  posameznih učnih tem so bili razporejeni tako, da so kandidati imeli dovolj časa za pripravo.

Foto: arhiv SKZLD Celje

Na tečaj je bilo prijavljenih 39 slušateljev, od tega 4 bodoče lovke. Enemu slušatelju je bil v skladu z dopolnitvijo 61. člena Zakona o divjadi in lovstvu priznan lovski izpit. Predavanja je tako obiskovalo 38 slušateljev, od katerih je 36 uspešno opravilo predhodne izpite in so tako zadostili pogoju za pristop k zaključnemu izpitu. Dva izpitov nista opravila v predpisanem roku in bosta manjkajoče  izpite ter zaključni izpit opravila v jesenskem času.     

Komisijo za zaključni izpit so sestavljali predsednik izr. prof. dr. Boštjan Pokorny, člana mag. Nataša Oven in Peter Terglav ter namestnika članov  dr. Ida Jelenko Turinek in Zdravko Mastnak. Zaključni izpit se je opravljal v času od 29. maja do 2. junija na sedežu področne zveze. Kandidati so pred komisijo pokazali zelo dobro znanje, saj je bila povprečna ocena zaključnega izpita 4,17.

Slovesno prireditev podelitve spričeval in podpis zaprisege mladih lovcev smo imeli 16. junija v gostišču Hochkraut v Tremerjah, ki so se je poleg slavljencev udeležili njihovi mentorji, člani predavateljskega aktiva in starešine lovskih družin, iz katerih so bili tečajniki. Po uvodni melodiji Savinjskih rogistov je zbrane pozdravil  predsednik Upravnega odbora SKZLD Celje Miran Freitag, ki se je dotaknil prehojene poti, ki so jo pripravniki prehodili od vstopa v lovsko družino, časa pripravništva, do zaključnega lovskega izpita, za kar jim je iskreno čestital.

Predsednik izpitne komisije izr. prof. dr. Boštjan Pokorny je podal kratko analizo doseženega uspeha in pokazanega znanja slušateljev. Povprečna ocena celotnega tečaja je bila letos 3,96. Strokovni tajnik Zdravko Mastnak, ki je povezoval prireditev je poudaril, da so v  življenju vsakega človeka trenutki, ki mu ostanejo v spominu in se jih v življenju vselej z veseljem in ponosom spominja. Eden od takšnih je gotovo dan, ko so mladi lovci dobili spričevalo o opravljenem lovskem izpitu, prejeli etični kodeks in podpisali zaprisego slovenskega lovca.

V imenu novo izprašanih lovcev je zaprisego Slovenskega lovca prebrala Eva Cokan Kos, članica LD Gozdnik Griže. Nato sta dr. Pokorny in Freitag vsakemu mlademu lovcu čestitala k doseženemu uspehu, mu izročila lovsko spričevalo, podpisano zaprisego in etični kodeks. Prisotni predstavniki lovskih družin so jim izročili še lovsko izkaznico. Tako so postali enakovredni člani lovske organizacije s pravico izvajanja samostojnega lova.

Foto: arhiv SKZLD Celje

Tudi letos smo, tako kot vsa leta doslej,  imeli nekaj slušateljev, ki so po  znanju pri posameznih izpitih  izstopali od ostalih.  V letošnjem letu so bile najboljše predstavnice nežnega spola: Katarina Kotnik (LD Vojnik) z doseženo povprečno oceno 4,93, Eva Cokan Kos (LD Gozdnik Griže) z doseženo povprečno oceno 4,80 in Jana Kosmač (LD Ljubno) z doseženo povprečno oceno 4,73. Kot veleva tradicija, smo tudi letos najboljšim v spomin izročili darilo v obliki lovskega trinožnega stola, ki jim bo gotovo koristil pri lovu. Katarina Kotnik pa je predavateljem pripravila in v imenu vseh tečajnikov izročila lepo spominsko darilo, ki bo predavatelje še dolgo spominjalo na generacijo  tečajnikov 2023.

Mastnak je ob zaključku mladim lovcem in lovkam zaželel veliko uspehov in lepih trenutkov, ki jih bodo preživeli v naravi in na lovu.

Zdravko Mastnak

Shrani permalink.

Comments are closed.