Zaprisegla nova generacija zasavskih lovcev

V čudovitem ambientu gradu Bogenšperk je 25. maja zaprisegla nova generacija lovcev in lovk Zveze lovskih družin Zasavje.

Foto: Urša Kmetec

Najštevilčnejši zasavski generaciji zadnjih deset let je za opravljen državni lovski izpit čestital podpredsednik Lovske zveze Slovenije mag. Aleš Klemenc, ki je poudaril: “Danes boste podpisali zaprisego slovenskega lovca in se pridružili družini 20.000 slovenskih lovcev. Lovec mora biti častna oseba z odgovornim vedenjem in ravnanjem do narave, divjadi in družbenega okolja, do lastnikov in upravljavcev zemljišč ter do svojih lovskih tovarišev.”

Predsednik Zveze lovskih družin Zasavje (ZLDZ) Tomaž Trotovšek se je na ta poseben dan v nagovoru mladim lovcem spomnil lastne podelitve spričeval. “Lovstvo mi je v vseh teh letih dalo ogromno nepozabnih trenutkov, veselja, radosti, notranjega miru, izkušenj in spoznavanja sebe, pridobil sem veliko iskrenih prijateljev, tovarišev. Velikokrat rečem, da mora vsak prispevati svoj kamenček h mozaiku, da dobimo jasno in lepo sliko. Danes sem vesel in hkrati počaščen, da lahko prisostvujem, kajti dobili smo 31 novih kamenčkov v našem skupnem mozaiku,” je povedal Trotovšek.

Predsednik Komisije za izobraževanje ZLDZ in predsednik zasavskega območnega združenja upravljavcev lovišča (OZUL) dr. Matija Klopčič je izpostavil, da je generacija 2023 največja generacija, odkar je vodja izobraževanja – od 34 prijavljenih na zaključni izpit jih je 31 izpit opravilo v prvem roku. Zahvalil se je predavateljskemu aktivu za opravljeno delo in strokovnemu tajniku ZLDZ Andreju Miklavčiču za vso podporo.

“Mladi lovci, pridobili ste precejšnjo bero znanja, a pri lovcu znanja ni nikoli dovolj, v naravi imejte vedno odprte oči in vedno boste spoznali kaj novega. Vsekakor pa ne zanemarite stalnega, funkcionalnega izobraževanja, berite revijo Lovec, berite knjige iz Zlatorogove in Strokovne knjižnice ter drugo strokovno literaturo, udeležujte se stalnih izobraževanj, ki jih izvajamo na območni zvezi in na Lovski zvezi Slovenije,” je dejal Klopčič in nadaljeval: “Z lovsko izkaznico ste pridobili nekaj pravic, zavedati pa se morate tudi vseh obveznosti in dolžnosti. Starešine in tovariši lovci, novim lovcem naložite takšno breme, kot ga lahko nosijo. Ne jim takoj naložiti preveč! Spodbujajte jih in jim dajajte zgled, da bodo z veseljem delali v lovstvu. Mladi lovci, vedno delajte v dobrobit narave, divjadi, lovstva in lovcev,” je zaključil Klopčič in generaciji zasavskih lovcev 2023 zaželel veliko lepih lovskih trenutkov.

Slavnostni dogodek so popestrili Zasavski rogisti in Lovski pevski zbor in Rogisti Zasavje Trbovlje.

Urša Kmetec

Shrani permalink.

Comments are closed.