Narava, divjad, lovstvo …

… je bil slogan letošnje, že četrte slikarske kolonije, ki jo je v avgustu 2021 organizirala Zveza lovskih družin (ZLD) Novo mesto, v sodelovanju z likovniki občine Trebnje, katerih predsednik je Branko Praznik, ki je izdatno pomagal tudi pri organizaciji.

Foto: Branko Praznik

Udeležba je bila nadvse dobra, saj je bilo prisotnih kar dvajset slikarjev iz širšega območja Slovenije, med katerimi je vsako leto tudi več lovcev. Ustvarjali so v prelepem okolju lovskega doma Lovske družine Velika Loka na Primskovem, kar so nam omogočili lovci lovske družine s starešino Sandijem Bregarjem na čelu.

Za dobro počutje in izvrstno prehrano smo poskrbeli organizatorji, saj menimo, da še kako drži tisti stari rek, da gre ljubezen skozi želodec. Tako slikarji radi pridejo in večinoma svoje izdelke poklonijo Lovski zvezi Slovenije. Za dobrodelni ples tako ne bo problemov za zbiranje artiklov za prodajo in tudi za kakšno drugo priložnost se bo našlo darilo. Predlog sodelujočih je bil, da kolonija postane tradicionalna in mislim, da tudi bo.

Slike in druge izdelke, postavimo na ogled v stalno galerijo likovnih del v stavbi ZLD v Novem mestu. Likovna dela smo v lanskem letu razstavili na še nekaj drugih lokacijah po Novem mestu. Zaradi znanih razlogov preprečevanja širjenja Covid 19, smo bili pri postavitvi razstav kar omejeni tako, da nismo gostovali niti na sedežu Lovske zveze Slovenije. Si pa želimo letošnje in tudi del lanskih izdelkov, predvsem panjske končnice, razstaviti v Ljubljani, ko bo galerija prosta.

Foto: Branko Praznik

V imenu slikarjev se zahvaljujem Komisiji za lovsko kulturo in odnose z javnostmi LZS, lovski družini Velika Loka, Branku Prazniku, Sandiju Bregarju in vodstvu ZLD Novo mesto, še posebej predsedniku Francu Jarcu.

Lov je osnovna naloga lovcev, lovska kultura, ki je pa široka paleta naših aktivnosti, pa je nadgradnja lovske dejavnosti in priča o ozaveščenosti in visoki stopnji kulture nekega naroda. Mislim, da ni potrebno razlagati, da ni samo denar tisti, ki spodbuja lovsko kulturno dejavnost. Nekoč teh denarnih vzpodbud ni bilo, pa se je kulturno življenje lovcev vseeno širilo in vzplamtelo do današnjih razsežnosti. Naj bo še naprej tako, lovci, ki se s tovrstno dejavnostjo ukvarjate, bravo in čestitke.

Stane Gabrijel, lovski mojster

Shrani permalink.

Comments are closed.