Dodatno pojasnilo k izvajanju ZNUAPK

Zaradi številnih vprašanj na temo stroškov zbiranja in odvoza ŽSP iz zbiralnic upravljavk lovišč, posredujemo odgovor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Foto: Štefan Vesel

Odgovor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR): “V lovskih zbiralnicah lahko nastanejo ŽSP kategorije 1, kategorije 2 in kategorije 3. Postopek kategorizacije je opisan v Pojasnilih k načrtu ravnanja, ki je objavljen TUKAJ

Nosilci dejavnosti (tudi upravljalci lovišč LD/LPN)  so dolžni ŽSP kategorije 1 in 2 predati izvajalcu javne gospodarske službe. V skladu s 23. členom Uredbe o načinu, predmetu in pogojih izvajanja gospodarske javne službe ravnanja s stranskimi živalskimi proizvodi kategorije 1 in 2 (Uradni list RS, št. 134/06, 1/10 in 22/16) je uporaba javne službe obvezna za vse uporabnike storitev javne službe, kar pomeni, da morajo vsi povzročitelji ŽSP kategorije 1 in 2 le te oddati koncesionarju KOTO d.o.o.. Cena prevzema ŽSP kategorije 1 je določena s  Sklepom o določitvi cene storitve javne službe ravnanja z živalskimi stranskimi proizvodi kategorije 1 in 2 ter cene storitev javne službe prevzema živalskih stranskih proizvodov kategorije 1 in 2, ki nastanejo zaradi proizvodnje živil za lastno uporabo (Uradni list RS, št. 15/17).

ŽSP kategorije 3 iz lovskih zbiralnic lahko upravljalci lovišč (LD/LPN) predajo ustrezno registriranemu oziroma odobrenemu obratu za prevzem ŽSP kategorije 3. Seznam obratov je dostopen na spletni strani uprave. Ceno storitev prevzema ŽSP kategorije 3 določijo posamezni prevzemniki ŽSP kategorije 3. Stroške prevzema/odvoza ŽSP krije povzročitelj ŽSP – v primeru prevzema ŽSP v lovskih zbiralnicah so to LD oziroma LPN.

Tudi po potrditvi afriške prašičje kuge v Sloveniji se bo v lovskih zbiralnicah na območju z omejitvami zbirala vsa odstreljena divjad, razen divjega prašiča. V teh zbiralnicah se bodo izvajali enaki postopki kot pred pojavom bolezni in enako je tudi s stroški prevzema ŽSP – stroške prevzema ŽSP krije LD/LPN.

Po potrditvi bolezni bodo lovci oziroma člani skupine za izredni odstrel  vse odstreljene divje prašiče na območju z omejitvami neiztrebljene dostavili na zbirna mesta, ki jih bo vzpostavila UVHVVR. V skladu s  4. točko 28. člena Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih pa se stroški zbiranja in odstranitve ŽSP, ki izvirajo od divjih prašičev iz tega člena z zbirnih mest, krijejo iz proračuna Republike Slovenije.”