47. zamejski koroški lovski pozdrav

Vsakoletno srečanje članov Kluba prijateljev lova iz Celovca in predstavnikov Lovske zveze Maribor je svojevrstna oblika negovanja stikov med manjšino na Koroškem in matičnim narodom v domovini.

Zamejskim lovcem je na zadnjem pogonu izrekel zdravico predsednik LZ Maribor Marjan Gselman (Foto: Božidar Kunej, arhiv LZ Maribor)

V Lovski družini (LD) Polskava je bilo že 47. srečanje članov Kluba prijateljev lova (KPL) iz Celovca in Lovske zveze (LZ) Maribor. Udeležence srečanja, med katerimi sta bila tudi novi predsednik KPL Janez Johan Kaiser in tajnik Jurij Mandl ter častni člani KPL Dušan Leskovec, Branko Vasa in Franc Roter, je nagovoril predsednik mariborske LZ Marjan Gselman.

Na kratko je orisal zgodovino vsakoletnih srečanj z zamejskimi lovci. Iz skromnih začetkov se je razvilo organizirano sodelovanje, ki so ga iz leta v leto nadgrajevali. Veliko zaslug za to ima  pokojni Mirko Kumer-Fric, dolgoletni predsednik KPL iz Celovca. Mariborska Lovska zveza je  v okviru plodnega sodelovanja z zamejskimi lovci na Koroškem dodobra utrdila medsebojne vezi na društveni in osebni ravni.

Počastili spomin na dolgoletnega predsednika KPL

Že vrsto let je v ospredju izmenjava strokovnih mnenj o mnogih odprtih vprašanjih gospodarjenja z divjadjo na  Koroškem in Štajerskem. Tesne prijateljske in osebne vezi med lovci se vsako leto samo še poglabljajo in veliko prispevajo tudi k prepoznavnosti in večjemu ugledu obeh lovskih organizacij, je med drugim povedal predsednik LZ Maribor Marjan Gselman. Goste je v imenu LD Polskava pozdavil Jožef Paj, vsi udeleženci pa so z minuto molka počastili spomin na dogoletnega predsednik KPL Mirka Kumra Frica.

Novi predsednik KPL Celovec Janez Johan Kaiser se je zahvalil gostiteljem za topel sprejem (Foto: Božidar Kunej, arhiv LZ Maribor)

Srečanje v Polskavi popestrili s skupnim lovom

Srečanje v Polskavi so popestrili s krajšim skupnim lovom na fazane v revirju Privred, ki ga je zgledno vodil lovovodja Mirko Draškovič. Skupaj s sodelavci in štirinožnimi pomočniki se je potrudil, da so vsi udeleženci preživeli lovsko zanimiv dan. Boginja Diana jim je bila zelo naklonjena, saj so uplenili 20 fazanov in eno šojo.

Seveda pa ni bil v ospredju lov, pač pa druženje in opazovanje narave, zato so nekateri udeleženci lova raje uživali v vihravem letu petelinov mimo puškinih cevi. Po lovu so se gostje iz zamejske Koroške zadržali v prijetnem druženju z gostitelji iz LZ Maribor na “zadnjem pogonu” v polskavskem lovskem domu.Tam so skupaj z domačimi lovci iz Polskave razglabljali o ukrepih za dobrobit divjadi.

Novi predsednik zamejskih lovcev iz Koroške Janez Johan Kaiser je poudaril, da je treba tovrstno lovsko sodelovanje še okrepiti in utrditi. Zahvalil se je mariborskim gostiteljem za dosedanjo pomoč in podporo v prizadevanjih, da bi KPL iz Celovca postal enakopravni član Lovske zveze Slovenije. Kot običajno so nazdravili sv. Martinu in si obljubili, da se čez leto dni spet srečajo.

Marjan Toš

Po uspešnem lovu v revirju Privred so bili vsi zadovoljni (Foto: Božidar Kunej, arhiv LZ Maribor)

Nasmejana lovca Rudi Majer in Danilo Muršec po lovu z zamejskimi prijatelji (Foto: Božidar Kunej, arhiv LZ Maribor)