Naše ptice, povezovalna nit likovne kolonije 2019 v ZLD Novo mesto

Že drugič smo v ZLD Novo mesto organizirali likovno kolonijo, na katero smo poleg lovcev slikarjev povabili tudi dolenjske slikarje, ki se povezujejo v več slikarskih društvih.

Izdatno pomoč nam je pri organizaciji nudil Brane Praznik, član LD Velika Loka, ki sicer tudi vodi društvo likovnikov v Trebnjem. Na razpis, ki smo ga skupno pripravili, se je prijavilo kar 30 slikarjev. Žal so nekateri lovci, ki se z risanjem ukvarjajo že veliko let, razpis spregledali. Kljub temu je bila udeležba vrhunska.

Po uvodnem pozdravu tajnika ZLD Novo mesto Staneta Gabrijela in soorganizatorja Braneta Praznika, smo slikarjem predstavili ekipo, ki naj bi skrbela za njihovo nemoteno delo in dobro počutje. Brane jim je povedal tudi nekaj o zgodovini in samem kraju, kjer smo se zbrali ter o pogojih dela v koloniji. Slikarjem smo preskrbeli platna z okvirji ter čudovit prostor pri lovskem domu LD Velika Loka na Primskovem, kjer smo se 7. septembra tudi zbrali. Slikarje je prišel pozdravit tudi starešina omenjene družine Sandi Bregar, gospodar lovskega doma Franci Lavriha pa nam je velikodušno odprl vrata doma.

Povezovalna nit slikarske kolonije so bile ptice Slovenije, za kar smo jim pripravili tudi kakovostne predloge. Nekateri so ustvarjali po spominu. Kako čudoviti izdelki so prihajali na ogled. Res lepo! Ob koncu smo vse slike razstavili pred panojem z napisom »Likovna kolonija ZLD Novo mesto 7. 9. 2019«

Udeležence smo, tako kot se spodobi, pogostili s pravim lovskim golažem. Zaključek s prijetnim druženjem je zaokrožil kralj živali s cvičkom, kot je pri nas na Dolenjskem že skoraj tradicija. Slikarji so bili navdušeni, prav tako tudi mi.

Slike darovali v dober namen

Lepo si je bilo ogledati končne izdelke. Ko smo likovnikom povedali o namenu kolonije in naši lovski dobrodelnosti zbiranja denarja za pomoči potrebne, so nam slike podarili. Zares lepo od njih. V prihodnje bomo kolonijo še organizirali, slikarji pa so svojo udeležbo potrdili že v naprej.

Razstavo bomo postavili Zlatorogovi galeriji LZS v Ljubljani, trenutno pa so slike razstavljene na ogled na ZLD Novo mesto. Imeli bomo tudi manjšo slovesnost, kjer bo naš predsednik Franc Jarc predstavil naše aktivnosti in uspehe z več področij našega delovanja. Kasneje bomo slikarska dela razstavili še v avli zdravstvenega doma v Trebnjem, kjer Brane Praznik razstavlja dela njegovih likovnikov že dolgo vrsto let. Počaščeni bomo, da bomo lahko tudi lovci pokazali širši javnosti s čim se ukvarjamo, kadar ne opravljamo našega osnovnega poslanstva. Na kulturnem področju je lovstvo na Dolenjskem v zadnjih desetih, dvajsetih letih naredilo izjemno velik korak. Ponosni smo na naše delo.

Stane Gabrijel, ZLD Novo mesto

Shrani permalink.

Comments are closed.