Ob visokem jubileju na gamsji lov v Kozjaške pečine

Maks Holcman iz Lovske družine Vurmat, velika lovska legenda, je praznoval 95-letnico bogatega življenja.

Maks Holcman (tretji z leve) po enem od lovov s člani pobratene LD Dobrava (foto: Slobodan Tatalovič) 

Praznoval je v družbi lovskih prijateljev in tovarišev iz LD Vurmat s Svetega Duha na Ostrem Vrhu in predsednika mariborske Lovske zveze Marjana Gselmana. Ob visokem jubileju so se njegovi lovski tovariši na čelu s starešino Rudijem Mačkom spominjali dolgih let druženja in sodelovanja. Maks je bil dalj časa gospodar in nato še starešina LD Vurmat. Za lov ga je že v otroštvu navdušil oče. Postal je gozdar in lovec hkrati in je do potankosti poznal vse dele Kozjaka. Ni je bilo kotanje ali pečine, ki je Maks ne bi poznal in v katero ne bi stopil, ko je zalezoval gamse.

Eden najboljših “gamsarjev” daleč naokoli

Med lovci je daleč naokoli je bil in je še poznan kot eden najboljših “gamsarjev” in veščine lova na to vrsto divjadi je kot odličen mentor in praktik prenesel na mnoge generacije vurmaških lovcev. Lov na gamse mu je bil najljubši, zelo rad pa je klical tudi srnjake v času prska in bil mojster te veščine. Ob življenjskem jubileju so mu podarili dovolilnico za odstrel trofejnega gamsa. Lešega darila “stari gamsar” ni mogel dobiti.

Ob tem se je predsedniku LZ Maribor Marjanu Gselmanu zareklo, da bo ob uplenitvi gamsa dal za pijačo. Počakajmo, kaj bo storila boginja Diana. Maksu je bila v več kot 70-letnem lovskem udejstvovanju pogosto naklonjena, najbrž zato, ker je znal loviti pravično in lovsko etično. “In tega nam danes manjka”, je na srečanju skromno pripomnil jubilant, ki ostaja ena največjih lovskih legend Kozjaka, lovec z izkušnjami in spomini, vrednimi knjižne obdelave.

Vesel je, da bo lovska tradicija ostala pri hiši, saj se lovsko udejstvujejo tudi hčerka, zet in vnuk, ponosen pa je tudi na nečaka Ignaca in Andreja, ki sta v LD Vurmat prav tako prepoznavna člana in imata tudi že mlade naslednike. Holcmanov lovski rod tako ostaja na Kozjaku tudi za bodoče generacije. In to veliko šteje!

Marjan Toš

Jubilant Maks Holcman in starešina LD Vurmat Rudi Maček (foto: Slobodan Tatalovič)

Maksu Holcmanu je ob jubileju čestital starešina LD Vurmat Rudi Maček- desno stoji (foto: Marjan Toš)

Shrani permalink.

Comments are closed.