Film o šarivcih in prinašalcih

Tudi v letu 2018 je Komisija za lovsko kinologijo pri Lovski zvezi Slovenije (LZS) objavila razpis za pripravo filma o lovskih psih, tokrat 8. skupine FCI, v kateri so šarivci in prinašalci – retrieverji.

Ogledate si ga lahko TUKAJ

V slovenskem lovstvu so pogosti nemški prepeličarji, špringer in koker španjeli iz vrst šarivcev ter labradorci, zlati in gladkodlaki prinašalci iz vrst prinašalcev. V filmu so prikazali stas in gibanje predstavnikov teh pasem, njihovo delo in kratko zgodovino pasem. Delo psov smo posneli večinoma na raznih preizkušnjah, delno tudi na lovih, kakšen kader pa je bilo treba tudi zaigrati.

Da film ne bo pristal na policah …

Podobni projekti po navadi pristanejo v zbirkah na policah, zato smo se ustvarjalci skupaj s komisijo že povsem na začetku tovrstnih projektov odločili, da bomo te filme snemali in reproducirali pod posebno licenco avtorskih pravic, ki omogoča neovirano kopiranje in deljenje filma z drugimi zainteresiranimi gledalci. Uporabili smo licenco Creative Commons, katere oznaka je vidna v spodnjem desnem kotu. Oznaka označuje edini omejitvi, da se z delitvijo filma ni dovoljeno okoristiti, torej je obvezna nekomercialna raba, in da je vedno treba navajati avtorje, kar je zagotovljeno že v vsebini samega filma v odjavnih špicah. In seveda vsebine ni dovoljeno spreminjati.

Ob zaključku serije filmov s predstavitvami pasemskih skupin lovskih psov se zahvaljujemo pobudnikom snemanja teh filmov iz vrst Komisije za lovsko kinologijo pri LZS, ki je vsa leta tudi sodelovala pri delu. V prvih letih snemanja je komisijo vodil lovski tovariš Janez Šumak, zadnji trije filmi pa so nastali na osnovi razpisov izpod rok lovskega tovariša Radoša Burnika. Rad bi se zahvalil tudi vsem, ki so v minulih petih letih potrpežljivo sodelovali pri snemanju kadrov na terenu na lovu, na sprehodih ali raznih kinoloških in lovskih preizkušnjah ter prireditvah. Brez vas vseh teh vsebin ne bi bilo mogoče ustvariti!

Marijan Likar

 Foto: Marijan Likar

Shrani permalink.

Comments are closed.