FOTO: Obiskali smo lovski izobraževalni center “Werkstatt Natur” v Burgerlandu

Splet okoliščin na lanskem seminarju iz gozdne pedagogike, ki je v organizaciji Gozdarskega inštituta potekal v Ljubljani, nam je omogočil, da smo lovci in gozdarji, ki se posvečamo delu z mladimi, 22. septembra, obiskali in si ogledali lovski izobraževalni center »Werkstatt Natur« v Burgenlandu na avstrijskem Gradiščanskem.

Enodnevne strokovne ekskurzije se nas je udeležilo kar 40, od tega 28 iz vrst lovcev in 12 iz vrst gozdarjev. Center, ki smo ga obiskali, slovi kot največja tovrstna ustanova v Avstriji, njeno osnovno poslanstvo pa je predstavljanje vloge in pomena lovstva širši javnosti, s poudarkom na delu z mladimi. Poleg tega v centru namenjajo veliko pozornost okoljski vzgoji, organizirajo različne oblike izobraževanja za lovce  in v mednarodnem merilu predstavljajo lovstvo v Avstriji.

Letno jih obišče več kot 10.000 otrok

Center se razprostira na 2,2 hektara površin nekdanje opuščene drevesnice, ki poleg gozda in prostranega vrta s številnimi »učnimi točkami« vključuje tudi lično gozdarsko hišo s prostorno predavalnico. Zaradi privlačnih programov izobraževanja v naravnem okolju, ki so v prvi vrsti namenjeni otrokom, pa tudi njihovim staršem in učiteljem je center izjemno prepoznaven in ga letno obišče več kot 10.000 otrok različnih starostnih skupin.

Za več kot 4 urno predstavitev dejavnosti v centru, vključno z našim aktivnim sodelovanjem pri izvajanju določenih točk lovsko gozdne pedagogike sta odkrito in prisrčno ter  z  izžarevanjem izjemne pozitivne energije poskrbela  vodja centra ing. Roman BUNYAI in strokovni sodelavec Thomas BASCHNY.

Več o dogodku boste lahko prebrali v eni izmed naslednjih številk glasila Lovec.

Marko Mali

Fotografije: Lojzi Avsenik

                                                                                                   

 

Shrani permalink.

Comments are closed.