Za nami so »5. Male zelene celice«

V sredo, 25. aprila 2018, je v Biotehniškem centru Naklo potekalo tradicionalno, tokrat že peto srečanje dijakov, ki med  šolskim letom obiskujejo lovski krožek oziroma interesno dejavnost naravoslovje in lovstvo. Prireditve so se letos udeležile ekipe dijakov s svojimi mentorji prav tako tradicionalno treh srednjih biotehniških šol: Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, Lesarske šole Maribor in ekipa gostiteljev iz Biotehniškega centra Naklo.

Pred pričetkom tekmovanja v poznavanju določenih naravoslovnih vsebin so se gostje iz Postojne in Maribora med sprehodom po posestvu seznanili z  izobraževalnimi programi in dejavnostmi Biotehniškega centra Naklo. Srečanje sta uvodoma s predstavitvijo sokolov in sokolarstva kot posebne zvrsti lova popestrila naša lovska tovariša Roman Savič in Nejc Nastran. Za sodelovanje in izkazano pozornost jima velja posebna zahvala! 

»Sokolarstvu« pa je sledilo pravo preverjanje znanja v obliki poučnega kviza, letošnje tematike naravoslovno-lovskih vsebin pa so bile: Zgodovina lova, Razmnoževanje jelenjadi, Biologija male divjadi, Biotehnična dela v lovišču, Lovska kinologija ter Divjačina in ravnanje z njo. Na koncu je sledil še preizkus strelskih sposobnosti, njegov način in oblika izvedbe pa sta bila za vse udeležence do zadnjega trenutka skrivnost. 

Želja organizatorja je bila, da bi bilo znanje dijakov ocenjeno čim bolj nepristransko in da bi bili v primeru pomanjkljivih ali nepravilnih odgovorov navzoči deležni poučnih popravkov in pojasnil. K temu je nato stremela ocenjevalna komisija v sestavi: Sely de Brea Šubic v vlogi predsednice (sicer predsednica Komisije za izobraževanje in lovsko kulturo pri ZLD Gorenjske), ter člana Ivan Žižek (sicer predsednik Komisije za izobraževanje pri LZS) in Emil Miklavčič (izkušen gozdar in lovec iz ZLD Idrija). Dijaki so več kot dve uri suvereno odgovarjali na vprašanja iz posameznih tematskih sklopov, ob postavljenih podvprašanjih pa izkazali tudi sposobnost logičnega razmišljanja pri povezovanju življenjskih potreb divjadi z naravnimi danostmi. Ekipe so bile v izkazovanju znanja vseskozi dokaj izenačene, dokončen rezultat pa je krojila (ne)uspešnost strelskih sposobnosti. Brez kakršnegakoli predhodnega treninga je bilo namreč potrebno s fračo z razdalje sedmih metrov zadeti visečo plastenko, kar pa je bilo za večino tekmovalcev prezahtevno.

Izkazano znanje, sreča in usoda so hoteli, da je na tokratnih petih zelenih celicah prvo mesto dosegla ekipa dijakov Srednje lesarske šole Maribor: Lucija Pliberšek, Gašper Turner, Leon Sadek, Matija Jurše in Gašper Navršnik Urnaut pod vodstvom mentorjev  Mateje Kišek in Renata Vovka. Drugo mesto je pripadlo ekipi Srednje gozdarske in lesarske šole iz Postojne: Aljaž Kravanja, Drejc Mohorič, Timotej Lenarčič, Gregor Marolt in Urh Groznik z mentorjem Gregorjem Češarkom; s tretjim mestom pa se je morala zadovoljiti ekipa gostiteljev iz Biotehniškega centra Naklo: Ana Poklukar, Nejc Juntes, Lan Višnovar, Marcel Nemec in Klemen Rabič, z mentorjem Mirom Dovžanom.  

Ob zaključku srečanja in pred podelitvijo priznanj in nagrad je ravnateljica Srednje šole in gimnazije v Biotehniškem centru Naklo, gospa Andreja Ahčin v svojem nagovoru iskreno čestitala zmagovalcem in ostalim sodelujočim na prireditvi. Ob tej priložnosti je pohvalila delo mentorjev in izrazila spoznanje in prepričanje, da učne vsebine s področja lovstva sodijo v srednje biotehniške šole s kmetijskimi in sorodnimi izobraževalnimi programi.

Priznanja in nagrade sta udeležencem podelila predsednik Komisije za izobraževanje pri LZS, Ivan Žižek, ter predsednik Komisije mladi in lovstvo pri LZS, Marko Mali. Zmagovalna ekipa Srednje lesarske šole Maribor je prejela tradicionalni prehodni pokal v obliki lovske palice s srnjakovim rogom, vsi udeleženci pa poleg priznanj še majice z lovskim znakom, jubilejno značko »110 let LZS« ter najnovejši plakat »Parkljarji v Sloveniji«. Vsaka ekipa je prejela tudi darilni bon za 3 kg divjačinskega mesa za golaž, ki jih posebej za ta namen prispevalo podjetje NIMROD d.o.o. iz Škofje Loke. Vodstvu podjetja se na tem mestu  iskreno zahvaljujem za razumevanje.  

Ob tej priložnosti velja še posebej opozoriti na naklonjenost in razumevanje za sodelovanje z lovci s strani Biotehniškega centra Naklo. Istega dne je namreč center organiziral dan odprtih vrat, v okviru katerega smo se na svoji stojnici lahko predstavili tudi lovci. Za vsebino predstavitve je v sodelovanju z dijaki odlično poskrbel naš lovski tovariš Lojzi Avsenik, ki med drugim vodi Komisijo mladi in lovstvo pri ZLD Gorenjske.

                                                                                                     Marko Mali,

                                                                            predsednik Komisije mladi in lovstvo pri LZS

Avtor fotografij: Lojzi Avsenik

Fotografija 1: Skupinska fotografija vseh udeležencev petih malih zelenih celic
Fotografija 2:  Zmagovalna ekipa dijakov Srednje lesarske šole Maribor z mentorjema Matejo Kišek in Renatom Vovkom

Shrani permalink.

Comments are closed.