Pozdravni nagovor predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja na osrednji slovesnosti v počastitev 110-letnice organiziranega lovstva na Slovenskem

Spoštovani predsednik Lovske zveze Slovenije, mag. Lado Bradač,
spoštovani predstavniki lovskih društev,

dovolite mi, da vam najprej čestitam ob 110-letnici organiziranega lovstva na Slovenskem.

Februarja letos sem v luči vašega jubileja v predsedniško palačo povabil vodstvo Lovske zveze na dolgem, iskrenem in zanimivem pogovoru. Z zadovoljstvom sem poslušal o uspehih organizacije in skrbeh, ki jih imate. Svoje poslanstvo opravlja že 110 let, v četrti državi, a vedno s ciljem skrbi za divjad in naravo ter krepitev tistih vrednot, ki jim pravite lovsko tovarištvo.

V razmerah občutnih okoljskih sprememb, s katerimi se soočamo, v času globaliziranega sveta in vse večje urbanizacije, je naš odnos do narave, njenih prebivalcev, eden temeljnih dejavnikov našega razvoja in dolgoročnega obstoja. Zato je pomembno, da kot varuhi narave opozarjate in da ste slišani v razpravah o našem odnosu do narave.

Na našem srečanju ste me seznanili o uspešnih projektih kot so naselitev risa, zaščita volka, ohranjanje rjavega medveda, vidre ter vrnitve bobra. A opozorili tudi na različne interese pri odstrelu predatorjev, ohranjanju ravnovesja velikih zveri ter odnosa do divjadi in povzročene škode na njivah in v gozdu. To so strokovne zadeve, ki morajo imeti primerno razumevanje in težo v politiki in sprejemanju zakonodaje. Posledice napačnih odločitev ali hitenja pri reševanju samo določenih problemov so lahko dolgoročne in verjetno tudi nepopravljive. Tako ste me posebej opozorili. 

Računam na to, da boste svoje poslanstvo opravljali in zagovarjali tako z argumenti kot tudi strastjo, ki izhaja iz ljubezni do narave.

Kot predsednik republike in kot vrhovni poveljnik obrambnih sil pa moram izpostaviti tudi drugo poslanstvo in vlogo vaše organizacije. Vlogo, povezano z obrambo domovine.

Lovci ste vedno stopili na branik domovine, vaše znanje, povezano z domoljubjem, sta vas vedno postavila na pravo stran.

Zato mi je bilo v ponos poslušati o vaših aktivnostih med vojno za Slovenijo in obdobjem osamosvajanja. In zato vam izrekam vse priznanje. Zavzemal se bom, da bo vaša vloga v tem času še bolj vidna in prepoznana. Verjamem, da vas bosta bogata tradicija in ponos tudi v prihodnje umeščala med organizacije, povezane z domoljubjem. Kajti vas, lovcev, je za dobro divizijo.

Želim vam uspešno delo tudi v prihodnje, z željo, da se vam kdaj pridružim tudi pri kakšni od vaših akcij skrbi za naravo.

Srečno in še enkrat čestitke za vašo častitljivo obletnico!

Senožeče, 7.10.2017

Shrani permalink.

Comments are closed.