ZLD Prekmurje organizirala že 10. lovski tabor za osnovnošolce z mednarodno udeležbo

Zveza lovskih družin Prekmurje je v sodelovanju z LD Prosenjakovci že deseto leto organizirala lovski tabor za osnovnošolce. Tridnevnega tabora, ki je potekal med 30. junijem in 2. julijem 2017 v lovišču LD Prosenjakovci, se je udeležilo 6 tabornic in 15 tabornikov iz 9 osnovnih šol iz Prekmurja in 4 iz Madžarske.

V desetih letih se je tabora skupaj udeležilo 178 tabornikov, ki so jih v lovišče vodili člani LD Prosenjakovci in s tem prispevali levji delež pri izvedbi taborov, za kar so bili javno pohvaljeni na sami slovesnosti. S svojo neprestano prisotnostjo so skrbeli za izvedbo programa štirje mentorji in dve mentorici.

Namen tabora je bil, da tabornike seznanimo o poslanstvu lovstva, ki ni samo delo v lovišču in poseganje v populacijo divjadi, temveč tudi medsebojni tovariški odnosi v lovski družini, o odnosu človeka do narave in živalstva ter rastlinstva s poudarkom na načelu sobivanja.

Mladi taborniki so z zanimanjem prisluhnili predavanjem o mali in veliki divjadi, spoznali so njene značilnosti, opazovali sledi, njeno okolje in vedenje v naravi. Obiskali so tudi zasebni lovski muzej v sosednji Madžarski.

Pobliže so spoznali tudi ptice ujede, ki so dovoljene za sokolarjenje v Sloveniji. Skozi predavanje o lovski kinologiji so spoznali pasme lovskih psov ter bili deležni opazovanja lovskih psov pri šarjenju in krvni sledi.

Predstavljeni so jim bili tudi lovska kultura, šege in običaji.

Taborniki so lahko prisluhnili in se preizkusili v igranju na lovski rog, ob tem pa izvedeli, kakšen je njegov pomen v lovstvu nekoč in danes.

Najbolj pa jih je zagotovo navdušilo opazovanje divjadi v naravi. Deležni so bili tudi praktičnega prikaza uplenitve, prevoza in spravila divjadi v hladilnico.

Prikazano jim je bilo tudi lovsko orožje s praktičnim preizkusom, pomerili so se v streljanju na glinaste golobe in v streljanju z malokalibrskim orožjem.

Svoje vtise so izrazili skozi likovna dela in pisne prispevke, ki bodo objavljeni v reviji Lovec.

Tabor uspeva predvsem po zaslugi lovskih tovarišev in tovarišic, ki vsako leto z veseljem pripravijo vsebine in vodijo mlade tabornike po naravi ter prenašajo znanja nanje. ZLD Prekmurje je prva v Sloveniji začela z uspešno organizacijo lovskih taborov in sedaj jo posnemajo tudi druge območne lovske zveze.

Mladi so lovski tabor zaključili s slovesnostjo, kjer jih je najprej pozdravil predsednik ZLD Prekmurje in vodja tabora, Ludvik Rituper, nagovorila pa sta jih tudi predsednik LZS, mag. Lado Bradač, ter župan Občine Moravske Toplice, Alojz Glavač.

Ob tej priliki smo se zahvalili tudi našim donatorjem za njihovo sodelovanje pri izvedbi vseh desetih taborov, taborniki pa so prejeli potrdila o udeležbi ter majice in kape z znakom LZS.

Program zaključne slovesnosti sta popestrila KUD Prekmurski rogisti in Pevsko društvo prekmurskih lovcev, taborniki pa so pomagali pri pripravi okusnega lovskega bograča, s katerim so postregli starše in povabljene goste ter z njimi delili navdušenje in vtise s tabora. 

Shrani permalink.

Comments are closed.