ZGS prejel preko 300 pobud k območnim gozdnogospodarskim in lovskoupravljavskim načrtom

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je v preteklem letu pričel z izdelavo območnih načrtov za 14 gozdnogospodarskih in 15 lovskoupravljavskih območij za obdobje 2021-2030. Ob zbiranju pobud so prejeli 148 odzivov 131 različnih deležnikov.

57 odzivov se je nanašalo na gozdnogospodarska območja, 82 na lovskoupravljavska območja in 9 na obe vrsti območij. Med deležniki so bile na prvem mestu nevladne organizacije (66) in fizične osebe (52), sledijo predstavniki lokalnih skupnosti (12) in pravne osebe (9) ter drugi (9). Med nevladnimi organizacijami so prevladovale lovske organizacije, društva zasebnih lastnikov gozdov in naravovarstvene organizacije ter med fizičnimi osebami zasebni lastniki gozdov. Velika večina odzivov je vsebovala po več konkretnih pobud. Na okoli 200 straneh se je zvrstilo kar preko 300 različnih pobud.

Pobude razvrstili na 12 različnih tematskih področij

ZGS je vse pobude proučil in jih razvrstil na 12 različnih tematskih področij: gozdnogospodarsko načrtovanje, upravljanje s populacijami divjadi in njenim življenjskim okoljem, gospodarjenje z gozdovi v luči klimatskih sprememb, gozdno lesna veriga, naravovarstvena vloga gozda, gozdna pedagogika, funkcije gozdov, problematika škod od divjadi v gozdu in na kmetijskih površinah, gojenje in varstvo gozdov, gozdne prometnice in tehnologija, problematika nemira v gozdu in tujerodne rastlinske in živalske vrste. Vse pobude se ne nanašajo na območne načrte, ampak tudi na druga tematska področja, kot je na primer problematika velikih zveri, ki je v Sloveniji zelo izpostavljena tema. Po drugi strani določenih pobud ni mogoče uresničiti brez spremembe predpisov, ZGS bo v teh primerih pobude posredoval pristojnim organom.

V naslednjih mesecih organizirane delavnice

V nadaljnjem procesu priprave območnih načrtov bodo navedene teme obravnavane na delavnicah, ki bodo organizirane v naslednjih mesecih, na katerih bomo s participativnimi pristopi vzpostavili sodelovanje pri določanju ciljev in njihovo rangiranje glede na pomembnost. ZGS se vsem pobudnikom lepo zahvaljuje in jih vabi k aktivnemu sodelovanju tudi v nadaljnjem procesu priprave območnih načrtov za gozdnogospodarska in lovsko upravljavska območja.

Več informacij: www.zgs.si/on2021

Shrani permalink.

Comments are closed.