Tretji potrjen primer aviarne influence – priporočajo opustitev lova na race mlakarice

Nacionalni veterinarski inštitut je pred dnevi obvestil o tretjem potrjenem primeru aviarne influence v občini Ljubljana.

Foto: Pixabay

Nacionalni veterinarski inštitut je pred dnevi obvestil o pozitivnem rezultatu preiskave na visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) podtipa H5N8 pri poginjenemu labodu grbcu (Cygnus olor), najdenem v občini Ljubljana. Gre za tretji potrjen primer pri prostoživečih pticah pri nas.

Lov na race mlakarice predstavlja velik dejavnik tveganja za širjenje bolezni med prostoživečimi pticami in prenos na perutnino, zato lovcem priporočajo opustitev lova oziroma dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov. 

Državno središče za nadzor bolezni je sprejelo naslednji sklep: celotno ozemlje Republike Slovenije se opredeli kot območje z izrazitim tveganjem, na katerem se izvajajo naslednji ukrepi:

a) domačo perutnino in ptice v ujetništvu se:

– zadržuje v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi; zaradi dobrobiti se lahko vodni perutnini omogoči dostop do vode, vendar je pri tem treba preprečiti fizični stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi;

– krmi in napaja v zaprtih oziroma pokritih prostorih;

b) oskrbovanje perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop prostoživeče vodne ptice, je dovoljeno po obdelavi vode, ki zagotavlja inaktivacijo virusov aviarne influence (npr. prekuhavanje, uporaba filtrov, UV razkuževanja ali kemijskih substanc, kot je npr. kloriranje);

c) krmljenje prostoživečih vodnih ptic ni dovoljeno; s tem se zmanjša nepotrebno zadrževanje ptic na posameznih mestih in možnost prenosa virusa med njimi ter na perutnino in ptice v ujetništvu preko kontaminirane obutve in obleke;

č) zbiranje perutnine in drugih ptic v ujetništvu na trgih, predstavah, razstavah in kulturnih prireditvah, razen če se taki dogodki organizirajo in izvedejo tako, da je tveganje širjenja virusov z ptic, ki bi bile lahko okužene, na druge ptice kar najbolj zmanjšano.

Več informacij je dostopnih na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Shrani permalink.

Comments are closed.