Tabor mladih 2020 v ZLD Novo mesto

Zveza lovskih družin Novo mesto je kljub neugodnim razmeram zaradi covid-19, med 28. in 30. avgustom organizirala že osmi tabor mladih. Pri tem je upoštevala vse ukrepe za preprečevanje širjenja te bolezni.

Tabor je bil organiziran na območju LD Dobrnič v lovskem domu na Ojstrem vrhu, ki leži na čudoviti lokaciji, daleč od vsakdanjega ropota sodobnega sveta. Odločili smo se, da letos zmanjšamo število otrok na dvajset, da smo lahko zagotovili primerno razdaljo.

Ob prihodu smo otroke in starše seznanili z zaščitnimi ukrepi in jim predstavili program 3-dnevnega tabora. O vsem potrebnem smo jih že predhodno pisno seznanili.

Kot vodja tabora in odgovorna oseba, sem imel vso podporo predsednika ZLD Novo mesto Franca Jarca in starešine LD Dobrnič Igorja Kastelica. Pomočnika vodje tabora sta bila učitelj Tone Perko iz Mirne Peči in lovec Jože Zupančič iz Dobrniča. Deklice sta vodili Maša Dular in Tinkara Vaupotič, dečke pa Jure Pekolj in Martin Kužnar.

Spoznavali gozd in divjad

Kot prvi predavatelj je mlade na teren odpeljal gozdar Stanko Skube. Spoznavali so drevesne in grmovne vrste ter značilnosti naših gozdov, Kot dober poznavalec gob, jih podučil tudi o gobah, predvsem tistih, ki so jih spotoma našli.

Po kosilu so udeleženci vadili streljanje z zračno puško, ki ga je vodil Franc Gačnik iz Mirne Peči. Sledilo je predavanje o polhih, polharjenju danes in nekoč, ko so polhe za preživetje lovili revni bajtarji. Lov na polhe bil vedno dovoljen vsem ljudem, ne glede na njihov statusni položaj. Kako so videti pasti in kakšne vrste poznamo, je prikazal lovec domačin Marko Barle. Pokazal je tudi žive polhe v pasti, ki živali ne poškodujejo. Po ogledu so jih nepoškodovane izpustili, saj se lov na polhe prične šele oktobra. se prične namreč šele v oktobru.

Za prehrano je vse dni skrbel poklicni kuhar Uroš Šporar iz Dolenjskih Toplic, ki je pravi virtuoz v svoji stroki. Dobra hrana je del uspeha vsake prireditve. Po večerji so lovci Stanko Kovačič, Stanko Skube, Marko Barle, Gregor Perpar, Jože Zupančič, Vinko Novak in Martin Škrbe otroke peljali na opazovanje divjadi. Ob vrnitvi smo se o divjadi, ki so jo videli, pogovarjali še pozno v noč.

Za varovanje preko noči je poskrbel varnostnik Peter Lavrič, lovec iz Novega mesta ,ki je sicer tudi odličen vodnik krvosledcev. Naslednji dan je otrokom predstavil svojega psa in opremo, ki jo uporablja pri iskanju zastreljene divjadi. Odlično predavanje, kapo dol!

Iskali sledi in izdelovali ptičje krmilnice

Sledilo je predavanje o vrstah divjadi v našem okolju, njenem prehranjevanju in navadah. Udeleženci tabora so iskali tudi sledi in jih analizirali s pomočjo prejete knjižice LZS Stopinje in sledovi divjadi. Našli so več sledi parkljarjev in zveri, tudi volka.

Ogledali so si tudi divje prašiče, ki jih v neposredni bližini lovskega doma vzreja lovec v ograjenem prostoru – obori. Program je pripravila mag. Darja Gros. Popoldan so otroci izdelovali ptičje krmilnice. Vse potrebno je priskrbel domači lovec in mizar Matej Trunkelj. Pod njegovim mentorstvom so nastale prelepe krmilnice, ki so jih otroci tudi prebarvali. Ob zaključku so krmilnice odnesli domov s sporočilom, da morajo služiti svojemu namenu, in da bodo pozimi založene s hrano, kar so vsi obljubili.

Po večerji so otroci ponovni šli opazovat divjad. Videli so še več divjadi kot dan poprej in lovska temperatura je naraščala. Ugotovili smo, da je bilo to otrokom najbolj zanimivo in v bodoče bo potrebno opazovanju divjadi nameniti več časa.

Za varovanje preko noči sta tokrat poskrbela domača lovca Vinko Novak in Jure Pekolj. Zadnji dan so mladi poslušali še izredno zanimivega predavatelja in lovca Marjana Jenka o ptičih naših krajev. Marjan je kot učitelj na OŠ Otočec poučeval naravoslovje, ekosisteme in živalstvo; je pa tudi podpredsednik ZLD Novo mesto in stalni predavatelj na lovskih izobraževanjih. Za fotografije in posnetke je kot vsako leto poskrbel Žan Gros.

“Na svidenje prihodnje leto”

Prišel je čas slovesa. Analizo tabora je na kratko podal vodja tečaja Stane Gabrijel, zahvalil se je staršem za sladke dobrote, namenjene otrokom in pomočnikom na taboru.

Ob zaključku je na svečanosti spregovoril predsednik ZLD Novo mesto Franc Jarc. Poudaril je pomen tovrstnih izobraževanj, zahvalil se je vodstvu tabora in predavateljem, ki so brezplačno opravili svoje poslanstvo in končno tudi staršem in otrokom, ki so se tabora udeležili. Tabor se je financiral iz sredstev članarin slovenskih lovcev, kar je potrebno posebej poudariti.

Vsi udeleženci tabora so prejeli potrdila in praktična darila, ki smo jih za to priložnost pripravili na ZLD Novo mesto. S starši in vsemi sodelujočimi smo imeli ob koncu skupno kosilo, kar nas je še bolj zbližalo.  Razvila se je živahna razprava, pohvale pa so kar deževale kar je za nas najlepše plačilo za opravljeno delo. Rečemo lahko le »Nasvidenje prihodnje leto«.

Stane Gabrijel

Foto: ZLD Novo mesto