Narava, čebele, med in medjed

Narava, čebele, med in medjed so povezovalna nit letošnje 3. likovne kolonije, ki so jo uspeli na Zvezi lovskih družin Novo mesto spraviti pod streho 1. avgusta, upoštevajoč navodila NIJZ glede preprečevanja širjenja Covid-19.

Tudi letos smo se organizatorji in slikarji zbrali na Primskovem, pri čudovitem lovskem domu Lovske družine Velika Loka. Poleg lovske družine, ki nam je dala v uporabo lovsko kočo, gre posebna zahvala starešini Sandiju Bregarju in gospodarju lovskega doma Franciju Lavrihi, ki sta pomagala pri izvedbi kolonije.

Za organizacijo kolonije je bil zadolžen strokovni tajnik ZLD Novo mesto Stane Gabrijel, soorganizator pa je bilo Društvo likovnikov Trebnje s predsednikom Branetom Praznikom na čelu, sicer tudi članom LD Velika Loka in izvrstnim akvarelistom.

Ustvarjalcem smo zagotovili platna v dveh velikostih ter lipove deščice za panjske končnice. Na njih so prevladovali različni, večkrat hudomušni motivi, ki se navezujejo na med, čebele in sladkosnede živali; velikokrat je bil to medved ali po starem medjed. Ta izraz je zato uporabljen tudi v povezovalni niti letošnje kolonije. Slikali so tudi volkove, lisice in ptice, ki lovijo čebele in se z njimi prehranjujejo. Zaradi tega je eden od ptičev dobil ime čebelar, ki ga je upodobil tudi ustvarjalec likovne kolonije.

Nekateri ustvarjali kar doma

Lepo vreme, klopi in mize pod mogočnimi hrasti in lipami na velikem dvorišču lovskega doma so slikarjem zagotavljali nemoteno ustvarjanje. Zanimivo jih je bilo opazovati in opazovati napredek pri njihovem delu. Posebej naj omenimo mlado slikarko Hano Jelovšek, odlično portretistko, ki jeseni odhaja na študij na Akademijo za likovno umetnost. Dva udeleženca kolonije sta bila starejša od 80 let, eden izmed njiju je Tone Perko, član LD Mirna Peč in učitelj likovne vzgoje v pokoju. 

Kolonije se je udeležilo 22 ustvarjalcev, nekaj pa je bilo tudi takih, ki so se prijavili telefonsko in ustvarjali kar doma, izdelke pa bodo dostavili naknadno. Svoje slike bodo razstavili na Lovski zvezi Slovenije, na ZLD Novo mesto, v Čebelarskem muzeju Višnja gora, na NLB in v Zdravstvenemu domu Trebnje. Več del, ki so jih slikarji podarili, bomo podarili za dobrodelne namene, v Zeleni sklad LZS. Dogovarjamo pa se tudi, da bomo pomagali organizatorjem prvenstva v oponašanju jelenjega rukanja z nekaj slikami za podelitev nagrad najboljšim. 

Kot se spodobi, smo Dolenjci vedno dobri gostitelji. Prisotne smo med drugim postregli s toplo pehtranovo potico, ki nam jo je poslala babica Hane, ki je prvič sodelovala na koloniji. Po opoldanskem jelenovem golažu smo za zaključek ob poznih popoldanskih urah postregli še s kraljem živali. 

Kolonijo sta obiskala, kar se je zgodilo prvič, predsednik komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi LZS Jani Šalamon in članica te komisije mag. Darja Gros, ki je “naše gore list”. V zaključnem govoru je predsednik komisije Šalamon pohvalil naša prizadevanja, ki jih vlagamo v lovsko kulturo, ne samo v likovno kolonijo, tudi v druge dejavnosti, kot so skupine rogistov, harmonikarji in pevski zbor.

Nasvidenje drugo leto

Starešini Lovske družine gostiteljice je zaradi odsotnosti predsednika in podpredsednika ZLD strokovni tajnik Stane Gabrijel izročil prelepo sliko avtorja Braneta Praznika z motivom gozdnih jerebov, ki je simbol družine. Imajo ga tudi v grbu na praporu LD Velika Loka.

Predsedniku komisije Šalamonu smo podarili knjižico s pesmijo, ki je nastala leta 1912 v teh krajih, z naslovom »Velikološkim lovcem za kratek čas«. Napisal jo je ljudski pesnik Andolšek iz Velike Loke. Da se je ohranila, smo poskrbeli na ZLD Novo mesto, ki smo jo uredili in natisnili. Izročili smo mu tudi knjižico z naslovom Frata, ki opisuje, kaj sploh je Frata, zakaj je za dolenjske lovce tako pomembna, in da bo letos že 70. po vrsti s tradicionalnim lovom, ki mu ni para ne pri nas ne v Evropi. Na Frati smo Dolenjci razvili tudi prvi lovski prapor v takratni državi Jugoslaviji.

Slikarjem, sodelujočim in vsem, ki ste pomagali, hvala v imenu organizatorjev in nasvidenje drugo leto, kar ste sami želeli in predlagali, da naj postane ta kolonija tradicionalna.

Stane Gabrijel, za ZLD Novo mesto 

Fotografije: Brane Praznik

<img src=”https://clan.lovska-zveza.si/userfiles/
Shrani permalink.

Comments are closed.