LZS bo sodelovala v mednarodnem projektu STEP CHANGE

Univerza na Primorskem je, ob sodelovanju Strokovno-znanstvenega sveta in Komisije za lovski in informacijski sistem LZS, pridobila mednarodni projekt, pri katerem bo pomembno vlogo imela tudi Lovska zveza Slovenije.

Namen projekta STEP CHANGE je razvoj programske opreme za zbiranje podatkov, povečanje števila zbiralcev podatkov (vključno z ljubitelji narave, fotografi …), vzpostavitev protokolov ter povečanje kontrole kakovosti podatkov na različnih področjih znanosti.

Oddelek za biodiverziteto Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (UP FAMNIT) bo sodeloval tudi z raziskavo o ohranjanju prostoživečih živali v Sloveniji, kar bo pripomoglo k dodatnemu razvoju in povečanju uporabne vrednosti lovsko-informacijskega sistema ter še tesnejše sodelovanje med raziskovalci fakultete, vodilnimi domačimi raziskovalci divjadi ter Lovsko zveze Slovenije.

V Sloveniji namreč že obstaja obsežna baza podatkov o divjadi, ki jo je vzpostavila LZS. Lovski informacijski sistem Lisjak je celovit informacijski sistem, ki je edinstven v Evropski uniji, v njem se na nacionalni ravni hranijo podatki o prav vseh odvzetih osebkih divjadi v Sloveniji ter drugi pomembni podatki o populacijah prostoživečih živali (npr. vsi podatki nacionalnega monitoringa evrazijskega šakala).

Več informacij o projektu lahko preberete TUKAJ.