38 novih lovcev v Postojnsko Bistriški zvezi lovskih družin

Postojnsko Bistriška zveza lovskih družin (PBZLD) je 22. junija pripravila posebno slovesnost ob koncu strokovnega izobraževanja lovskih pripravnikov generacije 2019/20. Spričevala o uspešno opravljenem izpitu je prejelo 5 lovk in 33 lovcev, ki so ob tem podpisali Etični kodeks slovenskih lovcev.

V času, ki so ga zaznamovali epidemija COVID-19 in ukrepi za njeno zajezitev, se je PBZLD kot ena od peščice v državi odločila opravljanje izpitov slušateljev lovskega izobraževanja opraviti na daljavo. Ker pa pomemben del lovskega udejstvovanja pomeni tudi druženje, so se slovesne podelitve spričeval v živo, ki jo je omogočilo sproščanje omenjenih ukrepov, letos še posebno veselili tako novi lovci, njihovi mentorji, predavatelji ter predstavniki lovskih družin, ZLD in LZS. Na slovesnosti Pri Marti v Pivki se je tako zbrala več kot polovica stotnije pripadnikov zelene bratovščine. Na dogodku so bila seveda upoštevana vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Za uvod je poskrbel Lovski oktet Javorniki, sledili so pozdravni nagovori. Podpredsednik LZS Aleš Klemenc se je zahvalil predavateljem za dobro opravljeno delo. 38 novih lovcev, ki so uspešno opravili izobraževanje, pa je ob začetku samostojne lovske poti spomnil, da lovstvo ne pomeni le lova, ampak so tu še nadaljnje izobraževanje, lovska kultura, strelstvo in druge dejavnosti. Posebej jih je opomnil na upoštevanje Etičnega kodeksa.

Na pomembnost tega dokumenta je opozoril tudi naslednji govornik, predsednik PBZLD Božidar Štemberger. Kot je dejal zbranim, so se na izobraževanju seznanili z vsem, kar bodo potrebovali pri lovu, pri uveljavljanju teoretičnega znanja v praksi pa so jim do zdaj pomagali mentorji. Ker se bodo odslej morali odločati sami, jih je pozval, naj ob vsakršnem dvomu ravnajo v skladu s kodeksom in torej delujejo v korist divjadi.

Tretji govorec, predsednik ZLD Notranjske Cerknica Rajko Kovačič je najnovejšo generacijo lovcev spomnil, da vstopajo v 113 let staro organizacijo, ki je stabilna. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo tudi novi lovci njen trden člen in jih pozval k sodelovanju v organih njihovih lovskih družin. V luči sodobnih spletnih družbenih omrežij pa je zbrane pozval, naj se pri objavah na Facebooku ipd. držijo načela »manj je več«. Nagovor je sklenil s tradicionalnim voščilom Dober pogled in ravne cevi!

Sledil je vrhunec prireditve, ko je vodja izobraževanja Igor Simšič poimensko povabil 5 lovk in 33 lovcev k prevzemu spričeval o uspešno opravljenem izpitu in podpisu zaprisege slovenskega lovca. Za konec uradnega dela slovesnosti so pevci omenjenega okteta vse zbrane še enkrat s pesmijo popeljali v gozd. Temu je sledil »zadnji pogon«, na katerem so dolgoletni lovci vnovič čestitali podmladku in se vsi skupaj podružili ob okusni pogostitvi.

Gregor Budal

PBZLD, fotografije: Milan Simčič

Shrani permalink.

Comments are closed.