Zahvala za prispevek k utrjevanju lovstva in lovske kinologije

Na zadnji seji Upravnega odbora Lovske zveze Maribor so se člani zahvalili Zdravku Brezovšku za njegov velikanski prispevek k utrjevanju vloge in pomena lovske organizacije in mu ob njegovi 60-letnici podarili spominsko darilo.

Zdravko Brezovšek (desno) prejema darilo iz rok Marjana Gselmana (arhiv LZ Maribor).

Zdravko Brezovšek je celo življenje zapisal lovu in lovstvu, saj je že kot mlad fant sodeloval z lovci iz Lovske družine (LD) Šmartno Na Pohorju in s poklicnimi lovci iz nekdanjega gojitvenega lovišča Pohorje. Postal je član LD Šmartno in v njej opravljal številne odgovorne naloge, med drugim je bil dalj časa tudi njen starešina. Dolga leta je član Upravnega odbora Lovske zeze Maribor in Lovsko-kinološkega društva Maribor.

Izvrsten kinolog, lovski strelec in mentor mladim

Zdravko je namreč izvrsten kinolog, vzgojitelj in vodnik šolanih lovskih psov. Zaradi vrhunskega kinološkega znanja in bogatih praktičnih izkušenj pri delu s psi, je cenjen daleč naokoli. Sploh, ker je izredno uspešen pri iskanju ranjene ali zastreljene divjadi, od srnjakov do divjih prašičev, jelenov in muflonov. Je tudi dober lovski strelec in mentor mladim lovcem in kinologom.

Spominsko darilo mu je izročil predsednik LZ Maribor Marjan Gselman, ki je ob tej priložnosti izpostavil jubilantovo vsestransko angažiranje na lovskem in kinološkem področju. Posebej je omenil njegov prispevek pri izvedbi mnogih izobraževanj za lovce in kinologe in prikazov praktičnega dela z lovskimi psi, pa tudi pri izvajanju mladinskih lovskih taborov.

Zdravko sodi v tisti krog slovenskih lovcev, ki zagovarjajo negovanje lovske tradicije, šeg in običajev ter lovske kulture in se zavzemajo za čim več znanja v lovstvu. Zato podpira vse oblike strokovnega izobraževanja, od začetnega izobraževanja lovskih pripravnikov do dopolnilnih oblik izobraževanja za funkcionalna znanja članov lovske organizacije.

Marjan Toš

Shrani permalink.

Comments are closed.