Na razstavi Igorja in Aleša Pičulina: “Talent, ki se prenaša iz roda v rod”

V Zlatorogovi galeriji Lovske zveze Slovenije smo 5. decembra 2019 odprli dolgo pričakovano skupno slikarsko razstavo Igorja in Aleša Pičulina. Na ogled bo do februarja 2020.

»S sinom Alešem sva se odločila, da pripraviva skupno slikarsko razstavo, saj se najin talent prenaša iz roda v rod. Že moj oče se je ljubiteljsko ukvarjal s slikarstvom, in kot sem jaz užival ob očetovem delu in se učil od njega, tako se je Aleš učil od mene in že zgodaj pokazal svoj talent za slikanje,« je ob slavnostnem odprtju povedal Igor Pičulin in se v imenu obeh zahvalil vsem, ki so si vzeli čas za ogled njune razstave.

»Moje slike so ilustracije za zgodbe v revijah in knjigah, na več slikah je upodobljen človek, lovec, saj brez lovca ni lova in ni aktivnosti, dogodkov, povezanih z lovom,« je še pojasnil. Igor Pičulin navdih in motive za svoje slikarsko ustvarjanje najde v naravi, opazovanju divjadi in njihovih navad. Dejaven je na izobraževalnem področju, saj kot ilustrator in oblikovalec že vrsto let tesno sodeluje z Lovsko zvezo Slovenije, predvsem pri opremi revije Lovec ter Zlatorogove in Strokovne knjižnice. V tem času je ilustriral, grafično opremil, souredil in oblikoval preko 25 knjig z lovsko tematiko.

Navdih za motive črpata iz narave

Z njegovimi ilustracijami je opremljenih mnogo šolskih gradiv, plakatov, učnih poti in knjig z naravovarstveno tematiko. Več let sodeluje s tujimi založniki pri opremi knjig z naravovarstveno in lovsko tematiko, s svojimi ilustracijami pa opremlja eno od najbolj priznanih lovskih revij na nemško govorečem področju, to je avstrijski Anblick.

Tudi Aleš Pičulin, diplomirani inženir gozdarstva, ki predano sodeluje v evropskem projektu ponovne doselitve risa v Slovenijo, navdih za svoje motive črpa iz narave, kjer preživlja večino svojega prostega časa. Poleg ustvarjanja motivov divjadi se v zadnjem obdobju veliko ukvarja tudi s karikaturami.

Razstavo je odprl predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač, ki se je avtorjema zahvalil za njun trud in povedal, da bo Lovska zveza vsem obiskovalcem s ponosom razkazala njune umetnine. Odprtje razstave je popestril Kvartet GIS, ki ga sestavljajo profesionalni pevci Rok Bavčar, Matej Avbelj, Marcel Slakonja in Rok Ferenčak.

Fotografije: Štefan Vesel