To ni dušilec, ampak zaviralec oz. moderator jakosti poka

Namen zaviralca ali moderatorja jakosti poka je, da se kritična jakost poka iz nevarnega območja v rangu 165dB (decibelov) zniža na, za zdravje, mejno sprejemljivo raven hrupa pod 140 dB.

Foto: Matija Janc

Gre za impulzni oz. energijski hrup. Ta hrup nastane pri strelu puške na oddaljenosti 1metra. Za vsako podvojeno oddaljenost se jakost zmanjša za 6dB.

Kako glasen je strel z zaviralcem jakosti poka?

Če želimo odgovoriti na to vprašanje, je potrebno razložiti delovanje zaviralca jakosti poka, merjenje hrupa in varnostne omejitve izpostavljenosti hrupu. Zelo redko zaviralci akosti poka dejansko omogočajo tiho streljanje. Večina nabojev za orožje se giblje hitreje od hitrosti zvoka, ki vedno ustvarijo glasno “prasketanje”, ko prebijejo zvočno oviro.

Kot primer, puška kalibra .22 s standardnim strelivom ustvarja 140 dB zvoka. To je dovolj glasno, da povzroči trajne poškodbe sluha in fizične bolečine. Zato so zaviralci jakosti poka vse bolj priljubljeni za izvajanje lova, saj v nevarnih situacijah ščitijo sluh strelca.

Skoraj vsako orožje proizvaja nevaren in škodljiv hrup, ki lahko z enim strelom povzroči trajno izgubo sluha. Ljudje, ki so bili izpostavljeni streljanju, lahko mislijo, da so ga “navajeni”, dejstvo pa je, da so izgubili sluh.

Zakaj uporabljati zaviralec jakosti poka?

Zaviralci oz. moderatorji jakosti zvoka so edina naprava, ki dokazano zmanjšujejo zvok izstreljenega naboja. Vse druge oblike zaščite sluha zgolj prikrivajo zvok osebi, ki nosi zaščito. Zaviralci jakosti poka zmanjšajo zvok za vse okoli strelca. To je neprecenljivo pri lovu, na zunanjih streliščih, kjer je zaželeno zmanjšanje hrupa. Zaviralci jakosti poka so naprave za zmanjševanje zvočnega onesnaževanja. Zamislite si jih kot dušilce za avtomobile.

Če pogledate našo decibelno lestvico zaviralca ali moderatorja jakosti  poka, vidite, da vsakič, ko uporabite zaviralec jakosti poka, zmanjšate dejanski zvok na varno raven.

 

Puška kalibra 22lr

pok brez moderatorja poka v db

dolžina moderatorja poka v mm

učinek moderatorja poka v db

pok z moderatorja poka v db

140

128

20

120


Puška kalibra 223 rem

pok brez moderatorja poka v db

dolžina moderatorja poka v mm

učinek moderatorja poka v db

pok z moderatorja poka v db

163

151

26

137

163

184

28

135

163

224

31

132


Puška kalibra 308 win

pok brez moderatorja poka v db

dolžina moderatorja poka v mm

učinek moderatorja poka v db

pok z moderatorja poka v db

160

151

26

134

160

184

28

132

160

224

31

129


Prednosti streljanja z moderatorjem jakosti zvoka

Zaviralci ali moderatorji jakosti poka za orožje so varnostne naprave, namenjene zmanjšanju resničnega hrupa pri streljanju in zaščiti sluha strelca in okolice. Številne evropske države spodbujajo njihovo uporabo v lovu in športnem streljanja na prostem. Moderatorji jakosti  poka ščitijo sluh, omogočijo, da so strelišča na prostem manj hrupna za ljudi, ki živijo ali delajo v bližini, lov pa naredijo varnejši ter hkrati zmanjšajo onesnaženost s hrupom v naravi.

Kaj v praksi pomenijo db?

 

Zvok v dB

hladilnik

50

pralni stroj

50 – 75

klimatska naprava

50 – 75

električni brivnik

50 – 80

Pomivalni stroj

55 – 70

sesalnik

60 – 85

Sušilnik za lase

60 – 95

budilka

65 – 80

WC kotliček

70 – 85

zvonjenje telefona

80

otroški jok

110

železnica

90 – 115

motocikel

95 – 110

Simfonični koncert

110

avtomobilska hupa

110

rock koncert

110 – 120

nogometna tekma (stadion)

117

udarno kladivo, vrtalni stroj

130

letala

140

petarda

150

orožje

140 – 170


Uporaba zaviralca 
jakosti  poka v Evropi

Trenutno je uporaba zaviralca jakosti zvoka pri lovu dovoljena v 12 evropskih državah, v treh pa je postopek v zaključni fazi. Te države so Avstrija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Irska, Latvija, Norveška, Švedska, Švica, Združeno kraljestvo, Nemčija, Portugalska in Bolgarija, postopek pa poteka v Belgiji, Nizozemskem in na Češkem. Med prvimi Danska, Švica in Združeno kraljestvo tudi izrecno priporočajo njihovo uporabo, v nekaterih grofijah slednjega pa je uporaba celo obvezna.

Zaviralci oz. moderatorji jakosti poka so dodatek strelnemu orožju, ki zmanjšajo pok in običajno tudi blisk iz cevi ob strelu. Večinoma delujejo na principu počasnega kontroliranega raztezanja smodniških plinov, kar zniža jakost poka in zvok predrugači tako, da ni slišati kot strel.

Matija Janc, predsednik Komisije za lovsko strelstvo in lovsko orožje

 

Slike: HAUSKEN – RUAG Ammotec

https://youtu.be/CutcRRynoUM

https://www.youtube.com/watch?v=7pOXunRYJIw&feature=emb_title

https://www.youtube.com/watch?v=vucEkzIvV3s

https://www.youtube.com/watch?v=NSBkBm1Vapw

Shrani permalink.

Comments are closed.