FOTO in VIDEO: Zeleni most Ribnica 2019

Društvo likovnega ustvarjanja Ribnica v sodelovanju z ZLD Kočevje in LD Ribnica je tudi letos pripravilo likovno kolonijo Zeleni most Ribnica 2019.

Letošnje okrogle mize v Ribnici so se 27. julija poleg župana občine Ribnice Sama Pogorelca, podžupana občine Sodražica Andreja Pogorelca in predsednika Društva likovnega ustvarjanja Ribnica Branka Žuniča udeležili še Jože Prah, predstavnik Turistične zveze Slovenije, mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, Branko Zlobko, predsednik ZLD Kočevje, Miran Bartol, predstavnik Lovske družine Ribnica in Ivica Kiž iz LD Tetrijeb.

V uvodu je predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač pripravil kratko predstavitev o organiziranosti lovstva in o lovski organizaciji v Sloveniji, Jože Prah pa je spregovoril o turizmu v naravnem okolju. Po zaključku okrogle mize so si udeleženci ogledali pred Rokodelskim centrom razstavo Irene Gayatri Horvat z naslovom V gozdu spominov.

Kar 23 ustvarjalcev na letošnji likovni koloniji

Rdeča nit prireditev je likovna kolonija, ki je letos potekala v Otavicah in okolici Ribnice. Udeležilo se jo je 23 likovnih ustvarjalcev iz Ribnice, Kočevja, Ljubljane, Kranja in drugih krajev Slovenije, ki so od 26. do 28. julija ustvarjali na temo narave in Zelenih mostov. Ustvarjali so Branko Žunič, Peter Polončič Ruparčič, Marija Klančar – Bonca, Milica Koštrun, Amalija Janša, Željko Vertelj, Francka Dejak, Marta Tekavec, Edith Kopač, Breda Žunič, Martina Starc, Vladimira Klun Žerjav, Janez Ovsec, Ludvik Kos, Neva Vranešič Virant, Lilijana Čuček, Kostja Virant, Alenka Klemenčič, Lojze Kalinšek, Irena Gayatri Horvat, Maja Čemažar, Slavko Čečura in Nataša Fir Čečura.

Udeleženci so se zbrali v petek v Ribnici, kjer sta prisotne pozdravila predsednik DLU Ribnica in predsednik ZLD Kočevje. Prisotni so si ogledali razstavo keramike, ki je nastala na Keramični delavnici v Grčaricah, nato pa je sledilo odkritje kipca evropskega losa, ki predstavlja simbol oziroma absurdnost ponovnega naseljevanja živali, ki so nekoč živele na tem področju.

Nekateri na okroglo mizo, drugi k Hubertovi maši

Sobota in nedelja sta bila dneva, namenjena ustvarjanju. Likovniki so ustvarjali v različnih tehnikah – olje, akvarel, akril, na slikah pa smo lahko opazovali naravo, živali, cvetje, skratka različna in raznolika dela. Ena od udeleženk se je lotila celo šivanja, druga pa se je posvetila klekljanju. Nekateri so z ustvarjanjem za kratek čas prekinili in so se udeležili okrogle mize, spet drugi pa so odšli k Hubertovi maši, ki je bila ob 16. uri v cerkvi sv. Štefana v Ribnici. Mašo je organizirala ZLD Kočevje in je bila čudovito vkomponirana v dogajanje in prijetna izkušnja za udeležence.

V soboto so se likovnikom pridružili otroci, sedem se jih je zbralo na delavnici. Na njej se je risalo in slikalo, izdelovalo nakit iz različnih materialov, skratka imeli so se lepo, tako da so nekateri vztrajali ves dan. Likovno dogajanje se je zaključilo v nedeljo popoldan s priložnostno razstavo. Predsednik DLU Ribnica se je ustvarjalcem zahvalil za udeležbo, predsednik ZLD Kočevje pa je podelil Milici Koštrun, Nevi Vranešič Virant in Janezu Ovscu zahvalo LZS za pomemben prispevek pri razvoju kulture in ohranjanju narave.

Vse skupaj se je končalo s prijetnim druženjem in obljubo, da se vidimo na razstavi, ki bo predvidoma septembra v Zlatorogovi galeriji v Ljubljani.

Branko Žunič

TUKAJ si oglejte posnetek okrogle mize na temo sobivanje z zvermi

Shrani permalink.

Comments are closed.