8. Lovski tabor ZLD Prekmurje

Zveza lovskih družin (ZLD) Prekmurje je v sodelovanju z LD Prosenjakovci že osmo leto zapored organizirala lovski tabor za osnovnošolce.

Tridnevnega tabora, ki je potekal od 3. do 5. julija 2015 v lovišču LD Prosenjakovci, se je udeležilo 14 tabornikov in štiri tabornice iz osmih osnovnih šol. Udeleženci so se seznanili s poslanstvom lovstva, ki ni samo delo v lovišču in poseganje v populacijo divjadi, temveč so to tudi medsebojni tovariški odnosi v lovski družini, odnos človeka do narave ter živalstva in rastlinstva s poudarkom na načelu sobivanja.

Mladi taborniki so z zanimanjem prisluhnili predavanjem o mali in veliki divjadi, spoznali so njene značilnosti, opazovali sledi, njeno okolje in vedenje v naravi. Pobliže so spoznali tudi ptice ujede, ki so dovoljene za sokolarjenje v Sloveniji. Skozi predavanje o lovski kinologiji so spoznali pasme lovskih psov ter opazovali lovske pse pri šarjenju in krvni sledi. Na Madžarskem so si ogledali lovski muzej. Tako bodo lažje razumeli pomen in vlogo varstva naravnega okolja, divjadi v naravi in pomen lovstva. Organizatorji so jih seznanili tudi z lovsko kulturo in običaji. Taborniki so lahko prisluhnili in se preizkusili v igranju na lovski rog, ob tem pa izvedeli, kakšen je bil njegov pomen v lovstvu nekoč in kakšen je dandanes. Gotovo jih je najbolj navdušilo opazovanje divjadi v naravi. Seznanili so se tudi s praktičnim prikazom uplenitve, prevoza in spravila divjadi v hladilnico in s pozdravom lovini. Pristojni so jim prikazali lovsko orožje s praktičnim preskusom, pomerili so se v streljanju na glinaste golobe in v streljanju z malokalibrskim orožjem. Udeleženci tabora so svoje vtise izrazili skozi likovna dela in pisne prispevke, ki bodo objavljeni v reviji Lovec.

Tabor uspeva predvsem po zaslugi lovskih tovarišev in tovarišic, ki vsako leto z veseljem pripravijo vsebine in vodijo mlade tabornike po naravi ter prenašajo znanje nanje. ZLD Prekmurje je prva v Sloveniji začela z uspešno organizacijo lovskih taborov in sedaj jo posnemajo tudi druge območne lovske zveze. Mladi so lovski tabor zaključili s slovesnostjo, na kateri jih je najprej pozdravil predsednik ZLD Prekmurje in vodja tabora Ludvik Rituper, nagovorila pa sta jih tudi predsednik LZS mag. Srečko Felix Krope in župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač, ki je pohvalil izvedbo lovskih taborov in izpostavil, da se mladi na tak način neposredno seznanijo z varovanjem naravnega okolja. Taborniki so prejeli potrdila o udeležbi in spominske nagrade. Program zaključne slovesnosti sta popestrila Kulturno-umetniško društvo Prekmurski rogisti in Pevsko društvo prekmurskih lovcev, taborniki pa so pomagali pri pripravi okusnega lovskega bograča, s katerim so postregli starše in povabljene goste ter z njimi delili navdušenje in vtise s tabora.