Na sprehodu z lovcem

Prav poseben dan je bil na majski petek, ko smo imeli v obeh enotah vrtca Radenci »pižama party« – skupaj z otroki smo prespali v vrtcu.

Za marsikaterega je bilo to doživetje velika preskušnja, saj so prvič prespali brez staršev, pa še domače postelje ni bilo. So bile pa ljubkovalne igrače, ninice, odejice in dejavnosti, ki so se odvijale v popoldnevu, vse do pozne noči, ko smo vsi utrujeni zaspali.

Z lovcem in psičko na sprehod do lovske preže

Nepozabne dogodivščine so se začele s pripravo ognja za »pajanje« kruha. Med samo peko nas je v enoti Grozdek presenetil lovec Franc Smolko iz Lovske družine Radenci, ki se nam je pridružil pri pozni popoldanski malici in nas razveselil s povabilom na sprehod do lovske preže.

Z veseljem smo se odzvali in malo pred odhodom še eno presenečenje … lovec ni bil sam, temveč je imel sabo tudi psičko Alono. Sprehod pa ni bil takšen, kot smo ga vajeni, potrebno je bilo dobro opazovanje in iskanje puščic, ki so nas usmerjale po poti do cilja. Veselo je ob nas poskakovala psička, se malo oddaljila in se takoj vrnila, ko jo je lovec Franc poklical. Skrivala se je v veliki travi, nas spet pozdravila z visokim skokom in videti je bilo, da se veseli naše družbe. Prav varno smo se počutili ob lovskem psu, pa čeprav sprva nismo bili tako sproščeni.

Vrtec Radenci – Radenski mehurčki deluje na dveh lokacijah: enota Mehurčki se nahaja v Radencih, enota Grozdek pa na Kapelskem Vrhu. Obdaja nas veliko travnate površine, gozdovi, prebujamo se s ptičjim petjem in vsak dan izkoristimo za bivanje v tej prelepi naravi. S pripravljenimi dejavnostmi in spodbudnim učnim okoljem želimo otrokom vsak dan narediti nepozaben, poln novih doživetij in izzivov.

Ko smo bili že precej utrujeni, smo ob robu gozda zagledali lovsko prežo. Ustavili smo se ob njej in lovec Franc nam je na zanimiv in prijeten način povedal o značilnostih divjih živali, urejanju krmišč, skrbi za živali in zakaj je potrebno, da živali tudi lovijo.

Ptičja krmilnica in ptičnica za darilo

Lovec Franc je pokazal, kako Alona išče živali; tekala je po travi, vohljala in poslušala ukaze svojega gospodarja. Po uspešnem prikazu je Alona legla v travo … in  iskanje se je pričelo za nas, saj naj bi bil nekje skrit zaklad. Iskali smo v travi, okrog preže, ob potočku in se razveselili, ko smo ga našli tik ob preži. Z velikim veseljem smo se posladkali s čokoladicami, pa ne samo mi, tudi psička Alona si je prislužila priboljšek. Poleg zaklada smo dobili še medalje za uspešno opravljeno pot do preže.

Po okrepčilu je sledil še povratek proti domu. Utrujeni smo se posedli travi na igrišču vrtca. Lovec nam je podaril ptičjo krmilnico in ptičnico. Povedali smo, da smo pozimi tudi mi skrbeli za ptice in jim dajali hrano, zdaj pa nas vsak dan razveseljujejo s petjem. Lovec Franc nam je podaril še revijo Lovec in potem sta se z Alono poslovila. Mi pa polni čudovitih vtisov novim večernim dogodivščinam naproti.

Ogledali so si lovski dom in trofeje

Tudi v enoti Mehurčki so lovci poskrbeli za presenečenje in na pot polno izzivov se je z njimi odpravila lovka Tadeja Štuhec s psom Capijem, ki je, tako kot lovec Franc, članica Lovske družine Radenci. Po vseh uspešno opravljenih nalogah pa jih je v Lovskem domu pričakal še lovski starešina Samo Kuzma in skupaj so si ogledali Lovski dom z razstavljenimi trofejami.

Hvala lovcu Francu Smolku in lovki Tadeji Štuhec! Popoldan, ki smo ga preživeli z njima je bil za nas nekaj posebnega, zanimivega, prijetno doživetega in v pričakovanju ponovnega srečanja. 

Valerija Žinkovič,  Vrtec Radenci – Radenski mehurčki, enota Grozdek                                                                                               

Shrani permalink.

Comments are closed.