Goru in Doru še iščeta svoj teritorij: oba risa trenutno v Sloveniji

Goru in Doru, risa, ki so ju v začetku maja v okviru projekta LIFE Lynx spustili v naravo, se trenutno nahajata v Sloveniji, vendar se njune poti še niso križale.

Strokovnjaki spremljajo premike risov Goruja in Doruja po izpustu s pomočjo lokacij s telemetričnih ovratnic. “Goru se je kmalu po izpustu v Loškem Potoku odpravil čez mejo na Hrvaško, nato pa se je vrnil nazaj v Slovenijo in pot nadaljeval proti severu do Ljubljanskega barja. Tam se je obrnil proti vzhodu in nadaljeval svojo pot proti Ribnici. Trenutno se nahaja na Mali Gori, znotraj domačega okoliša slovenske risinje Teje, ki smo jo v okviru projekta opremili s telemetrično ovratnico v začetku tega leta. Podatki zadnjega meseca nakazujejo, da Goru na območju Male gore verjetno že vzpostavlja svoj novi teritorij,” je pojasnil doc. dr. Miha Krofel z Biotehniške fakultete (UL).

Risa večkrat prečkala državno mejo

Projektni partnerji z Veterinarske fakultete Univerze v Zagrebu pa spremljajo hrvaškega risa Doruja. Dr. Tomislav Gomerčić pravi: “Doru se je po izpustu nekaj časa zadrževal v Narodnem parku Risnjak in se nato odpravil čez mejo v Slovenijo. Za zdaj ne kaže znakov, da bi se ustalil in se trenutno giblje na območju Javornikov, vzhodno od primorske avtoceste.” Avtocesta Ljubljana – Koper je slabo prehodna za divje živali in predstavlja za rise pomembno oviro. Po drugi strani pa sta risa večkrat prečkala državno mejo, kar kaže na pomen mednarodnega sodelovanja pri ohranjanju risov v Evropi.

Goru (zelena črta) se že nekaj časa giblje na območju Male Gore (Ribnica), kar nakazuje, da na tem območju že vzpostavlja svoj novi teritorij. Doru (modra črta) je potoval iz hrvaškega narodnega parka Risnjak do območja Javornikov v Sloveniji in zaenkrat še ne kaže znakov ustalitve. Foto: LIFE Lynx

Goru, Foto: Miha Krofel, LIFE Lynx

Doru, Foto: Vedran Slijepčević, LIFE Lynx

Shrani permalink.

Comments are closed.