Podelitev lovskih spričeval in podpis zaprisege mladih lovcev in lovk v SKZLD Celje

Slovesna podelitev spričeval in podpis zapriseg mladih lovcev in lovk SKZLD Celje – generacije 2019 je potekala 7. junija v gostišču Hochkraut v Tremerjah. Podelitve so se udeležili tudi mentorji, člani predavateljskega aktiva in starešine lovskih družin, iz katerih prihajajo mladi lovci.

Po uvodni melodiji Savinjskih rogistov je zbrane pozdravil predsednik UO SKZLD Celje Miran Krštinc, ki je predstavil pot pripravnikov od vstopa v lovsko družino do zaključnega dejanja, lovskega izpita. Letošnjega tečaja se je udeležilo 39 slušateljev, ki so v matičnih lovskih družinah predhodno uspešno opravili vse obveznosti, ki izhajajo iz učnega načrta za lovskega pripravnika.

Vsako leto boljši

Predsednik izpitne komisije izr. prof. dr. Boštjan Pokorny je podal kratko analizo doseženega uspeha in pokazanega znanja slušateljev, ki so, kot je poudaril, vsako leto boljši. Povprečno dosežena ocena zaključnega izpita letos je bila 3,87, celotnega tečaja pa 3,75 in je višja kot lani.

Strokovni tajnik SKZLD Celje Zdravko Mastnak, ki je povezoval prireditev, je poudaril, da so v življenju vsakega človeka trenutki, ki ostanejo v spominu in se jih vselej z veseljem in ponosom spominja. Eden od takšnih je gotovo dan, ko mladi lovci prejmejo spričevalo o opravljenem lovskem izpitu, etični kodeks in podpišejo zaprisego slovenskega lovca. 

Spričevalo, zaprisega, etični kodeks in lovska izkaznica

V imenu novo izprašanih lovcev je zaprisego Slovenskega lovca prebrala Monja Furman, članica LD Loče. Nato sta dr. Pokorny in predsednik Krštinc vsakemu novemu lovcu čestitala k doseženemu uspehu, mu izročila lovsko spričevalo, podpisano zaprisego in etični kodeks. Da so mladi lovci postali enakovredni člani slovenske lovske organizacije, s pravico izvajanja samostojnega lova, jim je predstavnik lovske družine izročil tudi lovsko izkaznico.

Tudi letos so nekateri slušatelji po prikazanem znanju pri posameznih izpitih izstopali od ostalih. Kot veleva tradicija, so v spomin prejeli še knjižno nagrado, priročnik Divjad in lovstvo, iz katerega bodo črpali še dodatna lovska znanja in spoznanja.

Nagrado so prejeli:

Peter Štraus, LD Gozdnik Griže, dosežena povprečna ocena 4,87

Monja Furman, LD Loče, dosežena povprečna ocena 4,80 in

Tomaž Golčman, LD Slovenske Konjice, dosežena povprečna ocena 4,80

Ob zaključku prireditve je Mastnak mladim lovcem in lovkam dejal, da so lahko ponosni, ker pripadajo slovenski lovski organizaciji, ki v svetu uživa velik ugled. Ta dan pa naj jih spominja na vse lepo, kar so in bodo še doživljali v naravi in v skrbi za divjad.

Zdravko Mastnak

Shrani permalink.

Comments are closed.