Pomerili so se v “Malih zelenih celicah”

“Male zelene celice”, to je 6. državno tekmovanje dijakov v poznavanju naravoslovja in lovstva, ki je potekalo 24. aprila, je letos gostila Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna.

O lovstvu, zvereh, orožju, trofejah in še marsičem

Med šolskim letom so dijaki Biotehniškega centra Naklo, Lesarske šole Maribor ter Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna v okviru lovskih krožkov oziroma interesnih dejavnosti pod vodstvom mentorjev spoznavali organiziranost lovstva v Sloveniji, načrtovanje trajnostne rabe lovstva, biologijo velikih in malih zveri, lovsko orožje, ptice okoli našega doma, pripravo in ocenjevanje trofej in upravljanje z velikimi zvermi v Sloveniji.

Našteta tematika je bila podlaga za konkretna vprašanja, na katera so morali odgovarjati dijaki. Dogodek je potekal v sproščenem vzdušju,  za kar zna – tako kot vedno, poskrbeti lovski tovariš Gregor Češarek. Srečanje je spremljal tudi predstavnik  Postojnsko Bistriške zveze lovskih družin Anton Šajn, njegovo prisotnost smo izkoristili za sodelovanje v ocenjevalni komisiji, ki sta jo dopolnjevala še Lojzi Avsenik iz ZLD Gorenjske in Božidar Kunej iz Lovske zveze Maribor.

Nastopi vseh treh ekip so bili samozavestni in premišljeni, letos se je zgodilo prvič, da ni bilo vprašanja, na katerega dijaki ne bi podali vsaj delno zadovoljujočega odgovora. Sklepno dejanje tekmovanja je bilo streljanje z zračno puško v tarčo srnjaka in tudi prim tem so bili tekmovalci, tako kakor pri poznavanju naravoslovno lovskih vsebin, izjemno izenačeni. 

Tesna zmaga ekipe BC Naklo

Tretje uvrščena ekipa je tako za prvo zaostajala zgolj za pet točk. Prehodni pokal – srnjakov rog na palici je tokrat osvojila ekipa BC Naklo, drugo mesto so osvojili dijaki Srednje lesarske šole iz Maribora, tretje mesto pa je pripadlo gostiteljem, ekipi SGLŠ Postojna.

Velja omeniti je, da je vsakokratnemu srečanju  dodana tudi posebna izobraževalna nota, popestrena  s predstavitvijo določene aktualne tematike. Tokrat sta se vabilu organizatorja prijazno odzvala Tomaž Berce iz Zavoda za gozdove Slovenije in Dragica Jaksetič iz občine Pivka, ki sta nazorno predstavila aktualne projekte, povezane s proučevanjem velikih zveri v našem okolju. Prireditev, ki je le ena v nizu sodelovanja lovcev z mladimi, so poleg organizatorja – SGLŠ Postojna omogočili še Lovska zveza Slovenije in podjetje Nimrod d.o.o. iz Škofje Loke. 

Podrobneje o dogodku v eni izmed prihodnjih številk glasila Lovec.

Marko MALI,
Komisija Mladi in lovstvo pri LZS

Shrani permalink.

Comments are closed.