Nov uspeh raziskovalcev: s telemetrično ovratnico opremili drugega šakala v Sloveniji

Slovenskim raziskovalcem je uspel nov podvig. Z GPS telemetrično ovratnico so v noči iz 18. na 19. november uspeli opremiti drugega šakala v Sloveniji, je sporočil dr. Hubert Potočnik z Biotehniške fakultete.

Šakala so odlovili v sodelovanju z Lovsko družino Trstelj (Kostanjevica na Krasu) ob izdatni pomoči Roberta Perasa, ki je najbolj zaslužen za uspeh. Pri odlovu in opremljanju šakala pa je pomagal tudi gospodar LD Trstelj Martin Frančeškin

Šakalu nadeli ovratnico in ime

S telemetrično ovratnico opremljenega šakaljega samca, ki tehta 11,5 kg, in je skoraj zagotovo mlajši od 18 mesecev, je zaslužni lovec Robert Peras poimenoval Trstelj.

Gre za pomemben dosežek pri raziskovanju vrste v svetovnem merilu, pri katerem sodeluje tudi Lovska zveza Slovenije. Z monitoringom šakala skušamo spremljati njegovo številčnost in širjenje v Sloveniji ter zadostiti zakonskim zahtevam za aktivno trajnostno upravljanje s šakalom, s telemetričnim spremljanjem pa skušamo pridobivati novo znanje o gibanju, vedenju in vplivih, ki jih ima vrsta na okolje, v katerem živi.  

Shrani permalink.

Comments are closed.