Letošnje srečanje v znamenju negovanja lovskih šeg in običajev

Vsestransko sodelovanje Kluba prijateljev lova iz Celovca in mariborske Lovske zveze traja že 46 let. Letošnje srečanje tudi v znamenju negovanja lovskih šeg in običajev.

V Lovski družini (LD) Polskava je bilo že 46. srečanje članov Kluba prijateljev lova (KPL) iz Celovca in Lovske zveze (LZ) Maribor. Tokratno srečanje je minilo brez dolgoletnega predsednika KPL Mirka Kumra Frica, ki je pred nedavnim umrl in je izjemno zaslužen za tesno sodelovanje koroških zamejskih lovcev z lovskimi organizacijami na Štajerskem, v Pomurju, na Notranjskem in Primorskem. Spomnili so se ga z minuto molka in se mu s simbolično zdravico še enkrat zahvalili za vsa dobra dela v korist in za dobro narave in divjadi.

Prijateljske vezi ostajajo

Udeležence srečanja sta pozdravila predsednik mariborske LZ Marjan Gselman in podpredsednik KPL Folti Hartman. Oba sta izpostavila pomen dobrega sodelovanja in izmenjave strokovnih mnenj o mnogih odprtih vprašanjih gospodarjenja z divjadjo na tej in oni strani Karavank. Folti Hartman je ob tej priložnosti povedal, da bo KPL izvolil novega predsednika v skladu s svojimi akti, in da tesne prijateljske in osebne vezi med lovci ostajajo še naprej. Med koroškimi rojaki je bil v Polskavi tudi dolgoletni tajnik KPL Jurij Mandel.

Srečanje popestrili z lovom na fazane

Srečanje so popestrili s krajšim skupnim lovom na fazane v enem od revirjev na Dravskem polju, ki je tudi doživelo občutne spremembe v krajinskem izgledu. Kljub temu polskavski lovci še ohranjajo malo divjad v zavidljivem številu in zato je lahko bila Diana precej darežljiva. Ob izdatni pomoči štirinožnih prijateljev, ki so se zelo potrudili, je lovcem uspelo upleniti kar 16 fazanov – petelinov, kar je v današnjih razmerah in stanju poljske divjadi naravnost presenetljivo. Mogoče bi lahko bili celo uspešnejši, a so nekateri udeleženci lova raje uživali v vihravem letu petelinov mimo puškinih cevi. Lep, uspešen in lovsko-etičen lov je bil speljan gladko in izjemno varno. Zato je lovovodja Mirko Draškovič pred pozdravom lovini izrekel vsem lovcem priznanje za varno ravnanje z orožjem in za lovsko pravično uplenitev divjadi.

Lovski krst za mlado lovko

Lep jesenski dan na Martinovo soboto so zaključili s tradicionalnim “zadnjim pogonom” v lovskem domu na Polskavi. Tam so izvedli tudi lovski krst mlade koroške lovke Soraje Božič. Krsti je bil izveden izjemno prisrčno, v skladu s tem lepim običajem. “Obred” je vodil Marjan Gselman, v sodnem senatu pa so sedeli Jurij Mandel, Dušan Jukič in predsednik Branko Vasa. Pri realizaciji je pomagal še strokovni tajnik LZ Maribor Božidar Kunej, tako da je izvirno lovsko doživetje vsem ostalo v lepem spominu.

M. T.

Koroški in štajerski lovci na zboru pred lovom v Polskavi. (Foto: Marjan Toš)

Dolgoletni prijatelji in sodelavci Jurij Mandel, tajnik KPL Celovec, Branko Vasa iz LZ Maribor in Dušan Jukič iz KLZ so družno poklepetali. (Foto: Marjan Toš)

Jutranji posladek pred lovom. (Foto: Marjan Toš)