NOVO! Priročnik z odgovori na vsa pomembna vprašanja o čeljustnicah

V Strokovni knjižnici Lovske zveze Slovenije je pravkar izšla nova knjiga Čeljustnice prostoživečih parkljarjev – dragocen vir informacij o osebkih, vrstah in okolju. Knjigo sta pripravila izr. prof. dr. Boštjan Pokorny in dr. Ida Jelenko Turinek.

“Knjiga je napisana kot priročnik, zato jo bodo tisti, ki bodo iskali kakšen pomemben podatek ali navedbo za primerjavo z lastnimi opažanji, lahko večkrat vzeli v roke,” je v imenu Uredniškega odbora za založništvo LZS v predgovoru zapisal dr. Arpad Köveš.

Kaj vse “povedo” čeljustnice

Spodnje čeljustnice, ki jih morajo uplenitelji pripraviti na pregled in jih predložiti prav za vsako odvzeto žival, se v Sloveniji uporabljajo kot najpomembnejši pripomoček za kontrolo doseganja načrtovanega odvzema parkljarjev.

Tako zbrane čeljustnice nudijo številne uporabne informacije. “Med drugim “povedo” tudi, kako netočna je lahko naša družinska, do leta natančna ocena starosti neke živali, v katero pogosto slepo verjamemo, pa tudi, da je z laboratorijsko (genetsko) metodo zlahka in poceni mogoče določiti pravi spol osebkov in popraviti delček namensko ali pomotoma izkrivljene statistike,” še dodaja Köveš.

 

Seznam vseh knjig Strokovne knjižnice je dostopen TUKAJ.

 

Shrani permalink.

Comments are closed.