Poslovil se je Fric – Mirko Kumer

13. oktobra 2018 se je od nas poslovil ek. sv. Fric – Mirko Kumer (1937-2018), predsednik Kluba prijateljev lova v Celovcu, častni občan mestne občine Pliberk, imetnik Velikega zlatega častnega znaka Dežele Koroške, Medalje za častna dejanja Republike Slovenije ter drugih avstrijskih, slovenskih in italijanskih odlikovanj.

Kumer je bil ustanovni član prvega slovenskega lovskega društva, kot predsednik Kluba prijateljev lova v Celovcu je poskrbel tudi za izdajo trijezičnega priročnika lovskega izrazoslovja. Prijateljstvo s slovenskimi lovci pa je po zaslugi Frica Kumra privedlo do poglobitve čezmejnega političnega in kulturnega sodelovanja na medobčinski ravni.

Fric Kumer je v desetletjih svojega delovanja na političnem, kulturnem, gospodarskem in družbenem področju opravljal številne funkcije in si zaslužil naziv staroste slovenskega družbenega in političnega življenja na Koroškem. 26 let je bil občinski politik v Pliberku, nekaj let je bil tudi podžupan.

Poleg številnih drugih odlikovanj je prejel tudi Red za zasluge Lovske zveze Slovenije.