11. tabor ZLD Prekmurje z mednarodno udeležbo

Zveza lovskih družin Prekmurje je v sodelovanju z LD Prosenjakovci že enajsto leto organizirala lovski tabor za osnovnošolce. Tridnevnega tabora, ki je potekal med 30. junijem in 1. julijem  v lovišču LD Prosenjakovci, se je udeležilo 4 tabornic in 13  tabornikov iz 8 osnovnih šol iz Prekmurja in 3 iz Madžarske.

V enajstih letih se tabora skupaj udeležilo 195 tabornikov, katere so v lovišče vodili člani LD Prosenjakovci in s tem prispevali levji delež pri izvedbi taborov, za kar so bili javno pohvaljeni na sami slovesnosti. S svojo neprestano prisotnostjo so skrbeli za izvedbo programa štirje mentorji in ena mentorici.

Namen  tabora je bil, da tabornike seznanimo o poslanstvu lovstva, ki ni samo delo v lovišču in poseganje v populacijo divjadi, temveč tudi medsebojni tovariški odnosi v lovski družini, o odnosu človeka do narave in živalstva ter rastlinstva s poudarkom na načelu sobivanja.
Mladi taborniki so z zanimanjem prisluhnili predavanjem o mali in veliki divjadi, spoznali so njene značilnosti, opazovali sledi, njeno okolje in vedenje v naravi.

Pobliže so spoznali tudi ptice ujede, ki so dovoljene za sokolarjenje v Sloveniji. Skozi predavanje o lovski kinologiji so spoznali pasme lovskih psov ter bili deležni opazovati lovske pse pri šarjenju in krvni sledi.

Predstavljena jim je bila tudi lovska kultura, šege in običaji.

Taborniki so lahko prisluhnili in se preizkusili v igranju na lovski rog ob tem pa izvedeli, kakšen je njegov pomen v lovstvu nekoč in danes.

Najbolj pa jih je zagotovo navdušilo opazovanje divjadi v naravi. Deležni so bili tudi s praktičnim  prikazom uplenitve, prevoza in spravila divjadi v hladilnico..

Prikazano jim je bilo tudi lovsko  orožje s praktičnim preiskusom, pomerili so se v streljanju na glinaste golobe in v streljanju z malokaliberskim orožjem. Izkazali so se kot odlični strelci.

Svoje vtise so izrazili skozi likovna dela.

Tabor uspeva predvsem po zaslugi lovskih tovarišev in tovarišic, ki vsako leto z veseljem pripravijo vsebine in vodijo mlade tabornike po naravi ter prenašajo znanja nanje. ZLD Prekmurje je prva v Sloveniji začela z uspešno organizacijo lovskih taborov in sedaj jo posnemajo tudi druge območne lovske zveze.

Mladi so lovski tabor zaključili s slovesnostjo, kjer jih je najprej pozdravil predsednik ZLD Prekmurje in vodja tabora Ludvik Rituper, nagovorila pa sta jih tudi podpredsednik  LZS mag. Aleš Klemenc  ter župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač.

Ob tej priliki sta mag. Aleš Klemenc in predsednik ZLD Prekmurje, Ludvik Rituper kot zahvalilo za sodelovanje izročila ravnateljici DOŠ Prosenjakovci, Jožefi Herman in županu Občine Moravske Toplice, Alojzu Glavaču knjigo »Divjad in lovstvo«.

Taborniki so prejeli potrdila o udeležbi in majice z znakom LZS.