V Kočevju se je odvilo 45. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov z naslovom »Praznik lovske kulture«

V soboto, 26. maja 2018, ob 17. uri je v Športni dvorani Kočevje, pod okriljem Lovske zveze Slovenije potekalo 45. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov z naslovom »Praznik lovske kulture«.

Organizacijo letošnjega jubilejnega, 45. Srečanja lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije, ki smo ga poimenovali Praznik lovske kulture in je potekal v soboto, 26. maja, je prevzel Radio UNIVOX iz Kočevja v sodelovanju z Zvezo lovskih družin (ZLD) Kočevje in Lovsko pevsko skupino Prijatelji ZLD Kočevje, ki letos praznuje deseto obletnico obstoja in je ob tej priložnosti prejela plaketo Lovske zveze Slovenije (LZS) za lovsko kulturo III. stopnje.

Po temeljitem premisleku in dogovoru na sestanku vodij lovskih pevskih zborov in lovskih rogistov septembra lani v Negovi smo se odločili za nov koncept naših tradicionalnih glasbenih srečanj, ki potekajo vsako leto. Poudarek smo dali skupnemu nastopu z vključitvijo še preostalih kulturnih ustvarjalcev znotraj slovenskega lovstva, neobvezujoče posamične nastope skupin pa smo predvideli po skupnem koncertu. Tako smo želeli skrajšati celotni program na le popoldanski čas in hkrati tudi zadostiti  temeljnemu namenu srečanj, to je predstavitvi slovenske lovske kulture čim širšemu občinstvu ter medsebojnemu spoznavanju in druženju slovenskih lovskih kulturnih ustvarjalcev.

Komisija LZS za lovsko kulturo in odnose z javnostmi (KLKOJ) je kot glavni sponzor prireditve vztrajala pri popolnem pregledu priprav na prireditev, izbrala izvajalcem poznane pesmi in skladbe za skupni nastop ter bdela nad časovnico poteka prireditve, določila pa je tudi dirigente. Posebej smo vztrajali, da bo prireditev potekala na dovolj velikem prizorišču in da bodo nastopajočim na odru na voljo stoli za počitek v času, ko ne bodo nastopali. Prireditev je potekala tekoče brez kakršnih koli zapletov ter ob polnem in zbranem sodelovanju nastopajočih, dirigenta Jani Šalamon in Franc Kene pa sta svoje zadolžitve izvedla suvereno in profesionalno, kar je ob tako velikem številu nastopajočih še posebno pomembno. Na letošnje srečanje je bilo prijavljenih 42 skupin, nastopilo pa jih je 38, od tega 16 lovskih pevskih zborov in 22 skupin lovskih rogistov, štirje prijavljeni pa so v zadnjem trenutku odpovedali udeležbo.

Ob 15. uri je bil na vrsti sestanek organizatorjev z vodji skupin in dirigenti, nato pa je sledila vaja. Po sestanku in vaji se je ob 17. uri začela osrednja prireditev s skupnim nastopom lovskih pevskih zborov in rogistov. Lahko smo uživali tudi v predstavitvi dela opusa lovske poezije Stanka Grla pa ob poslušanju humorista Vinka Fugine – Šlajsarja in dramskega igralca Romana Končarja, v nastopu oponašalcev jelenjega rukanja in petja ruševca na rastišču ter ne nazadnje tudi ob govorih slavnostnih govornikov, ki seveda tudi sodijo na takšno prireditev. Ob 20. uri je bil čas za večerjo, nato pa so se začeli posamični nastopi 24-ih prijavljenih skupin, ki so potekali organizirano in tekoče, zahvaljujoč predhodnemu dogovoru z vodji skupin in vodenju moderatorja prireditve ter disciplini vseh nastopajočih skupin in tudi njihovih spremljevalcev.

Skratka, letošnje srečanje je izpolnilo vsa pričakovanja in v imenu KLKOJ izrekam organizatorjem, vsem nastopajočim in njihovim spremljevalcem veliko zahvalo in spoštovanje za vse, kar so storili za to največjo in najmnožičnejšo lovsko kulturno prireditev pri nas, ter za odnos, ki so ga pokazali do nje. Tokrat smo postavili standard,  kakršnega  si prireditev s takšno tradicijo vsekakor tudi zasluži,  iz spoštovanja do lovske kulture nasploh in pa tudi iz spoštovanja do utemeljiteljev prireditve in vseh, ki so se s tem izzivom, z večjim ali manjšim uspehom, doslej že soočili.

Žal še ne morem napovedati organizatorja naslednjega srečanja v letu 2019, zato pozivam vse, ki ste se pripravljeni spopasti s takšnim izzivom, da  razmislite o vaši morebitni prijavi do septembra, ko se bomo sestali z vodji skupin in analizirali letošnjo prireditev ter podali oceno in usmeritve za vnaprej.  KLKOJ vas bo kot doslej finančno podprla in nudila tudi vso strokovno pomoč pri izvedbi.

Na koncu naj povzamem glavno misel iz pesmi našega lovskega pesnika Grla, ki jo je izredno doživeto predstavil na prireditvi in nosi naslov Ne pozabimo obljube. Pripoveduje o tem, da ljudje radi obljubljamo, pa vse prehitro na to pozabljamo in delamo drugim to, kar sebi ne bi dopustili. Vsakomur, ki se je že in vsem, ki se bodo še spopadli z organizacijo tako zahtevne prireditve, se moramo globoko prikloniti in tudi z našim obnašanjem pomagati, da na koncu uspe. Napake so se dogajale in se bodo še in na njih se učimo, da jih bo v prihodnje čim manj.  To mora biti naša zaobljuba, če želimo, da se plemenita tradicija srečanj uspešno nadaljuje tudi v prihodnje! Hvala vam za izpolnitev zaobljube za letošnje srečanje in na svidenje na 46. Srečanju lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije, ki bo zadnjo soboto v maju leta 2019!

Milan Tepej

predsednik Komisije LZS za lovsko kulturo in odnose z javnostmi                                                                              

Vse foto: Štefan Vesel

Shrani permalink.

Comments are closed.