V ZLD Novo mesto potekal že peti tabor mladih

“Zdi se nam, da smo komaj pričeli z organiziranjem Taborov mladih, že je bil letos peti po vrsti. Interes za tridnevni Tabor je med mladimi pri nas izredno velik. Vidi se, da se dober glas o lovcih med mladimi hitro širi in tudi od staršev tistih otrok, ki so na Taboru že imeli svoje otroke. Dober odgovor tistim, ki ne vedo kaj delamo na Zvezi in ki si prizadevajo lovsko organizacijo in lovce, ki na tem in podobnih projektih delamo, izničiti, izobraževanja svojih članov pa celo preprečevati,” je po novem uspešno izvedenem taboru razmišljal vodja tabora in lovski mojster Stane Gabrijel, in nadaljeval:

Letos smo imeli prijavljenih zopet preko 40 učencev in dijakov, od 7 do 16 let starosti, od tega kar 16 deklic. Lahko rečemo, da so bili udeleženci Tabora prisotni iz širše Slovenije pa tudi iz Hrvaške in dva celo Belgijca iz Bruslja. Lahko rečemo, da je bil Tabor vseslovenski in obenem mednarodni, Že vseh pet let je bilo tako, od 2013 dalje, čemur do zdaj nismo dajali posebnega poudarka, vidimo pa, kar smo brali v reviji Lovec, da imajo nekaj podobnega tudi drugje po Sloveniji.

Že kar na začetku se moramo zahvaliti Lovski zvezi Slovenije, kar smo poudarili tudi v uvodnem in zaključnem govoru staršem, da te tabore v določeni višini sofinancira in, da lahko, seveda tudi z našim prispevkom, otrokom zagotovimo, povsem brezplačno udeležbo. Denar ni zbran od nekih donacij ali sponzorstev, temveč izključno iz članarin slovenskih lovcev. To zadnje naredi na ljudi velik vtis in ustvarja občudovanje in pohvale lovski organizaciji. O tem v časopisju pišejo novinarji, ki so nas obiskali in želeli izvedeti kaj več o tem dogajanju. Prispevek bo objavila tudi lokalna TV »Vaš kanal« iz Novega mesta s čimer promoviramo slovensko lovstvo in njegovo delovanje.

Tabor smo vodili, Stane Gabrijel vodja, Anton PerkoMag.Darja GrosFranc Pintar in Žiga Gros, kot pomočniki vodje, obenem pa tudi predavatelji ter nosilci projektov. Na Taboru so predavali še Alojz Dragan prvo pomoč, Marjan Jenko o pticah, Marjan Grah ZGS o gozdu, grmovnicah ter plodovih, Slavko Kristan, brata Matjaž in Jože Henigman so izpeljali streljanje z zračno puško in lokom, Željko HohnjecPeter Lavrič, Franc Pintar ter Gorazd Železnik pa so predstavili svoje štirinožne prijatelje in delo z njimi.

Za varovanje sta poskrbela varnostnika Peter Lavrič in Marjan Becele.  

Vse tri dni smo organizirali snemanje, letos s profesionalno kamero s katero je spretno  upravljal dijak Žan Gros, ki je bil prisoten na vseh dosedanjih taborih in že komaj čaka, da se včlani med lovce, ko bo dovolj star. Znanja o divjadi in lovstvu, ki si ga je nabiral tako pri nas na Taboru, kot z učenjem iz strokovne literature, mu ne manjka.

Brez lovske družine Trebelno bi Tabor težko izpeljali in zato jim gre iskrena zahvala, še posebej starešini Stanku Muhiču, ki nam je izrekel dobrodošlico in pohvale ob zaključku ter celemu Upravnemu odboru LD, lovcu Juriju Nahtigalu, ki nam je bil vseskozi na razpolago in nam priskočil na pomoč v vsakem trenutku, pa še posebej.

Tako nam je uspelo izpeljati predvideno vsebino Tabora 2017 po začrtanem programu, ki smo ga še nadgradili in srečno zaključili.

Za pozdravne govore in zaključne ocene sta poleg starešine LD Trebelno poskrbela tudi podpredsednik Zveze lovskih družin Novo mesto Alojz Dragan in podžupan Občine Mokronog – Trebelno, Franc Glušič.

Program izobraževanja je zajemal bogato vsebino teoretičnega poučevanja v naravi dopoldan in praktičnega projektnega dela, v popoldanskem času.

V petek in soboto proti večeru smo organizirali opazovanje divjadi v spremstvu domačih lovcev, kakor tudi ogled raznovrstne divjadi v oborah okoliških kmetij.

Otroci so bili razdeljeni v tri skupine, vsaki pa je bil iz vrst udeležencev Tabora, določen vodja skupine. Prvo skupino je vodil Jan Jarc, drugo Tine Matoh in tretjo Ula Železnik Gregorčič. Jan Jarc kakor tudi njegov brat Tim,  sta mimogrede povedano tudi odlična športnika. Jan je v času med potekom tabora, osvojil pokal župana Občine Trebnje kot najboljši športnik na tekmovanju za kar smo mu izrekli tudi javno pohvalo.

Vsaka skupina je imela določene projektne naloge, ki so jih otroci skupaj z mentorji uspešno opravili.

Lovski družini Trebelno smo zapustili čudovit izdelek in sicer jasli s krmilnico za divjad, ki bo krasila okolico lovskega doma ali pa bo našla prostor nekje v lovišču, da bo služila svojemu namenu.

Na predlog starešine LD Trebelno Stanka Muhiča smo organizirali tudi krajšo verzijo tradicionalnega teka »Po lovskih stečinah«, ki ga vsako leto lovci te Lovske družine organizirajo.  Teka se redno udeleži veliko število tekmovalcev, poleg rekreativcev tudi vrhunski tekači.

Pri deklicah do 12 let je zmagala Sara Zelnik, druga je bila Špela Henigman in tretja Živa Krštinc. Pri dečkih do 12 let je bil prvi Tine Matoh, drugi Žiga Lukše in tretji Kristjan Lukše.

Med deklicami nad 12 let je zmagala Eva Kocjan, druga je bila Tia Flander in tretja Natalija Škrbe. Pri fantih nad 12 let je zmagal Jan Jarc, drugi je bil Mark Povše in tretji Vid Grah.

Omeniti je potrebno še odlične dosežke v streljanju z zračno puško. Rezultati so bili naravnost odlični. S 45 krogi od 50 možnih je bil najboljši Martin Kužnar.

Pozabili nismo niti na državljansko vzgojo, ki smo jo pričeli z jutranjim zborom, ki ga je naznanjal lovski rog ter s pozdravom zastavi, simbolu naše domovine.

Ker je lovski dom v neposredni bližini spomenika ustanovitvi Gubčeve brigade, smo nekaj spregovorili tudi o tem. Žalostno, da otroci zelo malo izvedo o tej naši polpretekli zgodovini v šoli o čemur smo se prepričali v razgovoru z njimi. Res, da otrok ni potrebno obremenjevati s preteklostjo, moral bi pa vsak vedeti kdo smo in od kod izhajamo. Le kdo bo branil našo rodno grudo, če bo potrebno, plačani vojaki prav gotovo ne.

Slovenija zbudi se in osveščaj ter izobrazi v tej smeri slehernega državljana, ki je dovolj star, da bo čuval svoje ognjišče. Varnostne razmere v svetu so zelo negotove in glavo tiščati v pesek kadar bo potrebno, je zares neumno.

Kot vodja že petega tabora se moram v imenu ZLD, čemur se pridružuje tudi naš predsednik ZLD Franc Jarc, ki te dni nehote preživlja pooperacijsko nego v bolniški postelji, zahvaliti poleg LD Trebelno in njihovim članom, vsem pomočnikom ter predavateljem, varnostnikom in vsem, ki so kakorkoli prispevali k uresničitvi celotnega programa izobraževanja otrok.

Naša obveza je pripraviti brošurico s pregledom vseh petih taborov. Tako bomo ohranili spomin na pričetek tega načina izobraževanja mladih in našega povsem brezplačnega dela, ki ga ni bilo prav malo.

Otroci nasvidenje naslednje leto z željo, da se prav vsa vodstva lovskih družin naše Zveze angažirajo za udeležbo otrok iz svojega področja. Mi se selimo po območju Zveze na dve leti in Tabor približamo otrokom, da jim bo lažje odločiti se za udeležbo.

Lovski zdravo otrokom, staršem, lovcem in celi Sloveniji!

Stane Gabrijel – lovski mojster

Shrani permalink.

Comments are closed.