V Bohinju se je zaključilo 44. mednarodno srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov

Bohinj, 27. maj 2017 – V soboto, 27. maja 2017, je v Bohinju in okolici potekalo že 44. mednarodno srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov. Kar 34 skupin, od tega 18 skupin rogistov ter 16 pevskih zborov in skupin iz Slovenije, Hrvaške in Italije se je začelo zbirati že v jutranjih urah, po dopoldanskih sklopih nastopov na štirih različnih lokacijah in skupni vaji pa se je popoldne v dvorani Danica v Bohinjski Bistrici začela sklepna slovesnost. Po topli dobrodošlici ter pozdravnih besedah organizatorjev, Lovskih rogistov Bohinj, in podžupana občine Bohinj, Jožeta Sodje, so zbrane nagovorili podpredsednik LZS, mag. Aleš Klemenc, predsednik ZLD Gorenjske, Peter Belhar, in predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi LZS, Milan Tepej, nagovore predsednikov pa so dopolnjevali glasbeni nastopi pevcev in rogistov.

Tekmovalne skupine so že dopoldne nastopile na štirih različnih lokacijah. V Zadružnem domu Ribno so nastopili Prleški lovski rogisti, Slovenski lovski pevski zbor Doberdob, Šentjernejski rogisti, Lovski oktet Peca Mežica, Notranjski rogisti, Lovski pevski zbor ZLD Novo mesto, Rogisti Zeleni vrh Vuzenica in KD Domžalski rogisti. V Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici so nastopili Lovski rogisti Bohinj, Lovski pevski zbor Simon Jenko Medvode, Lovski pevski zbor Martin Krpan Bloke, KUD Prekmurski Rogisti, Pevsko društvo Prekmurskih lovcev, Društvo LPZ Zlatorog Vipava, KD LPZ Bele krajine, Rogisti ZLD Bele krajine, Hubertovi rogisti in LPZ Globoko. V Domu krajanov na Bohinjski Beli, kjer so se lokalni organizatorji iz Bohinjske Bele odrezali s tekočim potekom in do zadnjega kotička napolnjeno dvorano, so nastopili KUD Hoče Pohorski rogisti, Lovski pevski zbor Zasavje – Trbovlje, Rogisti LZ Maribor, Mješoviti lovački pjevački zbor Klana, Lovski pevski zbor LD Škale, Moški lovski kvartet Smrekovec, Lovski pevski zbor Dobrna, KUD Štajerski Rogisti in KUD Žužemberški rogisti. V Kulturnem domu v Stari Fužini pa so nastopili Rogisti LD Muta, Škofjeloški lovski pevski zbor, KUD Križevski rogisti, Rogisti LD Selca, Rogisti ZLD Ptuj – Ormož in Savinjski Rogisti. Zaradi nepredvidljivih dejavnikov so organizatorji program malenkosti prilagodili. 

Dopoldanskim nastopom je sledil ogled Blejskega jezera in gradu, kjer se člani Lovskega pevskega zbora LD Škale na veselje številnih obiskovalcev gradu niso mogli upreti akustiki grajske kapelice. Pod dirigentskim vodstvom zborovodkinje Metke Smirnov so v čudovitem ambientu zapeli kar dve skladbi, nad njihovim petjem pa so bili navdušeni tudi turisti z vseh koncev sveta. Ubrani glasovi so jih privabili v kapelico, nastop LPZ LD Škale so nagradili z iskrenim aplavzom, navdušenim turistom tako na grajskem dvorišču kot tudi v kapelici pa so zapele in zaigrale tudi ostale skupine.

Po odmoru za kosilo je sledila skupna vaja, nato pa še sklepni del prireditve, ki ga je s slovensko himno otvorila Godba Bohinj, ob spremljavi pevskih zborov in pod dirigentskim vodstvom Marka Žirovnika. Po uvodnem pozdravu organizatorjev srečanja, Lovskih rogistov Bohinj, je sledil skupni nastop rogistov s skladbo Pozdrav rogistov (J. Grlec) pod dirigentsko taktirko Martina Zupanca, nato pa je zbrane pozdravil podžupan občine Bohinj, Jože Sodja, ki sta ga pospremila skupni nastop pevcev s skladbo Lovska (F. Venturini) pod vodstvom dirigenta Franca Čufarja in skupni nastop rogistov s skladbo Bohinjski rogisti prihajajo (J. Grlec) pod vodstvom dirigenta Martina Zupanca.

Po topli dobrodošlici in pozdravnih besedah domačinov so zbrane nagovorili podpredsednik LZS, mag. Aleš Klemenc, predsednik ZLD Gorenjske, Peter Belhar, in predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi LZS, Milan Tepej, nagovore predsednikov pa so dopolnjevali tudi glasbeni nastopi: skupni nastop rogistov s skladbo Žmitek Stojko (J. Grlec) pod vodstvom dirigenta Martina Zupanca, skupni nastop pevcev s skladbami Brakada (E. Gašperšič) in Triglav (J. Aljaž) ter skupni nastop pevcev in rogistov s skladbo Lovska (F. Gerbič) pod vodstvom dirigenta Franca Čufarja, Rogisti S pa so nastopili s skladbo Jagdstuck (F. Kastenhuber).

Predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi LZS, Milan Tepej, je na srečanju slavnostno podelil priznanja Lovske zveze Slovenije skupinam, ki so z nastopom v Bohinju obeležila jubilejna sodelovanja na Srečanjih lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije. Tako so člani KD Simon Jenko LPZ Medvode prejeli priznanje za petintrideseto, Rogisti ZLD Ptuj-Ormož za petindvajseto, LPZ ZLD Novo Mesto za peto, KD LPZ Bela Krajina za petintrideseto, Rogisti LD Selca za deseto, KD Križevski rogisti za petindvajseto, LPZ LD Dobrna za peto in Slovenski LPZ Doberdob za petintrideseto sodelovanje, za spodbudo in popotnico ob začetku poti pa je predsednik Komisije Rogistom ZLD Bele Krajine podelil priznanje za prvo sodelovanje. Predsednik Komisije se je s priznanjem zahvalil tudi Lovskim rogistom Bohinj, ki so prevzeli in izpeljali organizacijo 44. srečanja lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije, slednji pa so lepo gesto vrnili ter ob 11. mednarodnem Festivalu alpskega cvetja, ki prav te dni poteka v Bohinju, vpetim v organizacijo dogodka podarili čudovite aranžmaje suhega cvetja.

Po zaključnih besedah organizatorjev in sklepnem nastopu Godbe Bohinj z Bohinjsko himno je sledilo prijetno druženje, čestitke obiskovalcev pa so prejemali tudi Lovski rogisti Bohinj, ki letos praznujejo 20 let delovanja, in ZLD Gorenjske, ki letos praznuje 70 let delovanja.

Shrani permalink.

Comments are closed.