Predstavitev zbornika Slovenski lovci v vojni za Slovenijo

Lovska zveza Slovenije je na današnji novinarski konferenci predstavila zbornik spominov, pričevanj in dokumentov o sodelovanju članov lovske organizacije v vojni za Slovenijo leta 1991, ki ga je izdala ob 25-letnici vojne za Slovenijo. Zbrane je nagovoril predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač, zbornik pa je predstavil urednik dr. Marjan Toš.

Delo »Slovenski lovci v vojni za Slovenijo« predstavlja dragocen dokument o prispevku članov lovske organizacije v enem ključnih trenutkov novejše narodove zgodovine. Šlo je za posamično odločitev članov kot tudi za kolektivno odločitev organizacije, da bo v duhu domoljubja in pripadnosti domovini ukrepala častno in srčno – ne glede na morebitne posledice takšne odločitve. Slovenski lovci so s tem potrdili eno temeljnih usmeritev svoje organizacije iz njenega najzgodnejšega obdobja, namreč, da bodo poleg varovanja narave skrbeli tudi za narodno usmeritev. Tej odločitvi so številni sledili med narodnoosvobodilnim bojem 1941 – 1945 in isti duh je narekoval podobno odločitev leta 1991. 

Pobudo za nastanek zbornika je podal predsednik LZS mag. Lado Bradač, ki je povedal, da je to dolžnost slovenske lovske organizacije do tistih lovcev, ki so se prostovoljno odločili, da bodo v okviru svojih moči pripomogli k temu, da se bo Slovenija lahko osamosvojila.

Zbornik je uredil dr. Marjan Toš, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem sodelujočim. Ob tem je poudaril, da je Slovenska lovska organizacija s tem dejanjem častno in odgovorno sledila plebiscitni odločitvi, sposobnost in srčnost njenih članov pa je pripomogla k organizaciji obrambnih prizadevanj in zanesljivo pripomogla, da je bilo žrtev oboroženih nasprotij tako na eni kot na drugi strani manj kot bi jih morebiti bilo, če bi pasivno stali ob strani in zgolj čakali na razplet dogodkov. To je temeljno sporočilo in hkrati največja dodana vrednost lovske organizacije k slovenski osamosvojitvi. Recenzent zbornika, ki obsega 272 strani in je izšel v nakladi 2.500 izvodov, je bil prof. Stanislav Kocutar, grafično opremil, ilustriral in oblikoval pa ga je Igor Pičulin. 

Gradivo za medije – Slovenski lovci v vojni za Slovenijo.doc

 

Shrani permalink.

Comments are closed.