9. lovski tabor ZLD Prekmurje prvič z mednarodno udeležbo

Zveza lovskih družin Prekmurje je v sodelovanju z LD Prosenjakovci že deveto leto zapored organizirala lovski tabor za osnovnošolce. Tabora, ki je potekal od 1. do 3. julija 2016 v lovišču LD Prosenjakovci, se je udeležilo 5 tabornic in 17 tabornikov iz sedmih osnovnih šol iz Prekmurja in treh z Madžarske.

Seznanili so se s poslanstvom lovstva, ki pa ni samo delo v lovišču in poseganje v populacijo divjadi, lovstvo predstavlja tudi medsebojne tovariške odnose v lovski družini, odnos človeka do narave in živalstva ter rastlinstva, s poudarkom na načelu sobivanja in varstva narave. Mladi taborniki so z zanimanjem prisluhnili predavanjem o mali in veliki divjadi, spoznali so njene značilnosti, opazovali sledi, njeno okolje in vedenje v naravi.

Pobliže so spoznali tudi ptice ujede, ki so dovoljene za sokolarjenje v Sloveniji. Skozi predavanje o lovski kinologiji so spoznali pasme lovskih psov, prav tako pa so opazovali lovske pse pri šarjenju in krvni sledi. V vsebino tabora se je vključila tudi PU Murska Sobota, ki je mladim predstavila svoje delovanje v smislu varovanja naravnega okolja. Mladi taborniki so se seznanili tudi z lovsko kulturo, šegami in običaji. Poleg tega so se preizkusili v igranju na lovski rog ob tem pa izvedeli, kakšen je njegov pomen v lovstvu nekoč in danes.

Tabornike je z obiskom presenetil tudi direktor strokovnih služb LZS Srečko Žerjav in jim predstavil organiziranost lovstva na Slovenskem. Najbolj pa jih je zagotovo navdušilo opazovanje divjadi v naravi. Deležni so bili tudi praktičnega prikaza uplenitve, prevoza in spravila divjadi v hladilnico in pozdrava lovini. Prikazano jim je bilo lovsko orožje s praktičnim preizkusom, pomerili so se v streljanju na glinaste golobe in v streljanju z malokalibrskim orožjem.

Svoje vtise so mladi taborniki izrazili skozi likovna dela in pisne prispevke, ki bodo objavljeni v reviji Lovec. Tabor uspeva predvsem po zaslugi lovskih tovarišev in tovarišic, ki vsako leto z veseljem pripravijo vsebine in vodijo mlade tabornike po naravi ter prenašajo znanja nanje. ZLD Prekmurje je prva v Sloveniji začela z uspešno organizacijo lovskih taborov in sedaj jo posnemajo tudi druge območne lovske zveze.

V sklopu lovskega tabora je Komisija za ekologijo in varovanje naravnega okolja za divjad pri ZLD Prekmurje pripravila razstavo trofej jelenov in srnjakov z območja Prekmurja, uplenjenih v letu 2015. Razstavo so si taborniki in gostje z zanimanjem ogledali.

Mladi so lovski tabor zaključili s slovesnostjo, kjer jih je najprej pozdravil predsednik ZLD Prekmurje in vodja tabora Ludvik Rituper, nagovorili pa so jih tudi predsednik LZS mag. Lado Bradač in župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač ter predsednik Komisije za mlade in lovstvo pri LZS Marko Mali in predsednik Komisije za izobraževanje Ivan Žižek. Zaključka tabora se je udeležil tudi podpredsednik županijske lovske zbornice in zveze Županije Vas – Železne županije iz Szombathelya Gabor Doncsec. Taborniki pa so prejeli potrdila o udeležbi in majice z znakom LZS.

Program zaključne slovesnosti sta popestrila KUD Prekmurski rogisti in Pevsko društvo prekmurskih lovcev, taborniki pa so pomagali pri pripravi okusnega lovskega bograča, s katerim so postregli starše in povabljene goste ter z njimi delili navdušenje in vtise s tabora.

Mladi taborniki so spoznavali različna področja lovstva.

Nagovor predsednika ZLD Prekmurje Ludvika Rituperja.

Nagovor predsednika LZS mag. Lada Bradača.

Mladi taborniki so z zanimanjem prisluhnili predavanjem o mali in veliki divjadi.

Svoje vtise so taborniki izrazili skozi likovno ustvarjanje.

Shrani permalink.

Comments are closed.