Lepote narave – Bogdan Breznik

V Zlatorogovi galeriji na sedežu Lovske zveze Slovenije smo v četrtek, 4. februarja 2016, tik pred največjim slovenskim kulturnim praznikom odprli razstavo slikarja Bogdana Breznika z naslovom Lepote narave.

Slovenci smo eden izmed redkih narodov, ki imamo na koledarju med državnimi prazniki tudi kulturni praznik. To vsekakor kaže na to, da se zelo dobro zavedamo, da nas brez tako močnega kulturnega udejstvovanja, verjetno ne bi več bilo.

Nagovor predsednika Lovske zveze Slovenije, mag. Lada Bradača

Med lovci je veliko kulturnih umetnikov, ki svojo ljubezen do narave izražajo na različne načine – s petjem, igranjem na instrumente, fotografiranjem, pisanjem poezije…V Zlatorogovo galerijo smo povabili nekoga, ki to ljubezen do narave in vse njene lepote upodobi s slikanjem.

Lovska zveza Slovenije je tokrat gostila slikarja Bogdana Breznika, ki se nam je v Zlatorogovi galeriji predstavil kot lovec in  slikar s svojo več kot tridesetletno lovsko in slikarsko tradicijo. Stanuje v Trebnjem in je od leta 1977 član Lovske družine Trebnje. V lovski družini je opravljal številne funkcije, bil je tudi njen starešina. Po poklicu je dip.ing.agronomije in diplomirani ekonomist. Sedaj je že nekaj let v pokoju, a je še vedno aktiven lovec, ki mu slikanje živali postaja čedalje večji izziv. Je član nekaterih likovnih društev v Ljubljani, dinamična je tudi njegova razstavna dejavnost doma in na tujem. Ilustriral je zgodovinski roman Uskoška princesa, ki je izšel v treh delih in celotno zbirko anekdot in prigod znanega dolenjskega publicista in pisatelja Slavka Dokla. Likovno je opremil tudi literarno delo V objemu letnih časov pisatelja Franceta Režuna.  Kot  učitelj naravoslovnih vsebin je v svojih dvanajstih letih poučevanja v centrih šolskih in obšolskih dejavnosti številne mlade navdušil nad lepoto narave. Učencem je vedno govoril, da je narava najboljša učiteljica, ki jo je potrebno razumeti in spoštovati. Slikarski talent mu je bil pri tem v veliko pomoč. Risbe in slike so nastajale tudi pred očmi učencev kot nepozabni trenutki.

Samo odprtje razstave je oplemenitil tudi Lovski pevski zbor Medvode. Zbor je leta 1976 ustanovila Lovska družina Medvode. Pevci lovske družine in prijatelji lova so združili glasove, zato zbor še danes nosi ime »lovski pevski zbor«, ki pa organizacijsko deluje kot Kulturno društvo “Simon Jenko”. V njem vsa leta prepeva po več kot 20 pevcev, ki se radi družijo ob petju slovenskih in tudi tujih pesmi ter znajo uživati v lepih akordih in dobri harmoniji. Aktivni lovci so v zadnjih letih v manjšini, vseeno pa vsi radi prepevajo pesmi z lovsko tematiko in se udeležujejo tudi raznih lovskih prireditev. Zapeli so nam pet odličnih skladb, ki so nam pričarale pravo atmosfero.

                           

Nastop Lovskega pevskega zbora Medvode

Ob koncu nam je nekaj besed namenil tudi sam slikar, Bogdan Breznik, se zahvalil za organizacijo same razstave in jo nato tudi odprl.

                            

Slikar Bogdan Breznik je odprt razstavo

Na samih Breznikovih slikah v ospredje prihaja risba. Z barvnim modeliranjem v obliki obrisov predmetov v ozadju in barvnim ritmom skuša v slike vnesti perspektivo in stvarnost. Njegove slike z motivi živali prikazujejo ta bitja v naravnem okolju v nekoliko manj realistični podobi, tako do izraza pride njihovo naravno življenje, ki se odraža v strahu, obrambi, dominantnosti, boju za obstanek in ohranjanju vrste.  Tako kot vsak slikar tudi on v sliko vgradi svoja čustva in emocije, da je slika svojstvena.

                   

Razstava je na ogled vsak delavnik med 9. in 13. uro.

 

Avtor fotografij: Štefan Vesel

Shrani permalink.

Comments are closed.