Srečanje z boginjo Diano v Slovenski filharmoniji

Slovenska filharmonija je v nedeljo, 13. septembra 2015, priredila prvi koncert Vokalnega abonmaja v novi sezoni. Udeleženci dogodka so lahko prisluhnili skladbam Johanna Sebastiana Bacha, ki sta jih izvedla Zbor in Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigentke Martine Batič. V Slovenski filharmoniji so se zbrali tudi ljubitelji lova in narave.

Velikan baroka Bach je znan predvsem po sakralnih skladbah, njegova prva posvetna skladba pa je bila kantata Moje največje veselje je živahni lov, poimenovana tudi Lovska kantata. Mojster je Lovsko kantato uglasbil leta 1713, v obdobju, ko je bil angažiran kot dvorni organist na dvoru v Weimarju. Poleg Lovske kantate so ljubitelji umetnosti lahko slišali tudi Pojmo Gospodu novo pesem in Brandenburški koncert št. 1 v F-duru.

Pred koncertom je v Dvorani Slavka Osterca potekal predkoncertni pogovor o skladatelju in skladbah. Pogovor je oplemenitila slikarska razstava Lovski pasteli, katere avtor je Milan Samar, vsestranski umetnik, oblikovalec, grafik, fotograf, slikar in lovec, ki je svoja ustvarjalna nagnjenja združil s starimi nemškimi grafikami in bakrorezi z lovskimi motivi iz 18. in 19. stoletja. Iz njegovih del veje čarobna, prastara, spokojna barvitost jutranjega ali večernega lova in divjadi. Razstava bo na ogled do 30. septembra.

Fotografije: Darja Štraus Tisu