Odprtje razstave Iz roda v rod, Nesnovna kulturna dediščina Gorenjske v slovenskem Registru

20. 4. 2023, 19:00

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje razstave

Iz roda v rod

Nesnovna kulturna dediščina Gorenjske v slovenskem Registru

v četrtek, 20. aprila 2023, ob 19. uri v Mestni hiši, Glavni trg 4, Kranj.

Trenutno je z območja Gorenjske v Register nesnovne kulturne dediščine (NKD) vpisanih več kot 30 enot ozirom nosilcev NKD pri tem Gorenjski muzej kot član delovne skupine Koordinatorja varstva NKD aktivno prispeva k vpisom NKD.

Ker so muzeji na splošno prepoznani kot institucije, ki se ukvarjajo pretežno s premično in materialno kulturno dediščino, želimo s tokratno razstavo, ki sovpada tudi z letom, ko obeležujemo 70. letnico delovanja Gorenjskega muzeja, osvetliti pomen muzeja pri ohranjanju in varovanju nesnovne kulturne dediščine na terenu.

Gorenjska je prepoznavna po številnih ohranjenih znanjih in veščinah, uprizoritvah, šegah in izročilu, ki so danes vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine. Med njimi so npr. čebelarstvo, otepanje, izdelovanje malih kruhkov, piparstvo, pletnarstvo, Škofjeloški pasijon, narodno-zabavna glasba, spuščanje gregorčkov idr. Med pomembne gorenjske vpise sodi tudi lovska kultura.

S predstavljenimi vsebinami bo posameznike opomnila na neprekinjena znanja, ki so se ohranila na Gorenjskem in pestrost  človeške ustvarjalnosti.

Letos je tudi 20. letnica sprejetja Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki je bila sprejeta oktobra 2003 v Parizu.

VEČ

    Shrani permalink.

    Comments are closed.