Koledar dogodkov

Začenja se teden gozdov 2023

22. 5. 2023, Ves dan

Teden gozdov, ki letos poteka od 22. do 28. maja, je vsakoletna akcija promocije gozdov in gozdarstva. Geslo Tedna gozdov 2023 je »Gozdovi prihodnosti«, glavna tema je aktivno gospodarjenje v času podnebnih sprememb za večjo odpornost gozdov, izpostavljeni temi pa bosta tudi spoštovanje gozdnega bontona (gozdarski nadzor) in zdravi gozdovi za zdrave ljudi. V tednu gozdov se tradicionalno po vsej Sloveniji zvrsti serija prireditev, ki jih organizirajo gozdarske institucije.

Izpostavljeni dogodki Tedna gozdov 2023:

  • Uvodni dogodek: Ponedeljek, 22. maj 2022, ob 9. uri, avla Gozdarskega inštituta Slovenije – Odprtje Tedna gozdov 2023 z nagovori predstavnikov osrednjih gozdarskih institucij, kasneje tudi možnost snemanja izjav za medije. Sledilo bo znanstveno srečanje Gozd in les.
  • Osrednji dogodek Tedna gozdov 2023 bo potekal v četrtek, 25. maja 2023, ob 11. uri na Mariborskem Pohorju pri cerkvi sv. Bolfenka. Uvodnim nagovorom, v katerih bodo predstavniki institucij, ki skrbijo za slovenske gozdove, predstavili izzive, s katerimi se srečujejo in kako vidijo gozdove prihodnosti, bo sledil ogled razstave Pohorka – bukovi gozdovi, ki prikazuje pomen bukve za območje Pohorja. Udeleženci se bodo tudi sprehodili po energijski poti in spoznali, kakšne gozdove si na Pohorju želimo v prihodnje.
  • Zaključni dogodek bo v nedeljo, 28. maja 2023 na Kumu, najvišjem vrhu Posavskega hribovja. Odprta bo fotografska razstava KUM ART na temo gozdov prihodnosti. Avtor je gozdar Vinko Šeško. Sledilo bo predavanje in diskusija o prihodnosti gozdov v Sloveniji. Dogodek bo popestrilo tudi Srečanje prijateljev Kuma.

  Koledar dogodkov

Comments are closed.