Koledar dogodkov

Podobe iz naših gozdov: Martin Fujan - razstava slik in risb v Zlatorogovi galeriji

8. 6. 2023, 18:00

V Zlatorogovi galeriji Lovske zveze Slovenije bomo v četrtek, 8. junija, ob 18. uri, odprli razstavo slik in risb "Podobe iz naših gozdov" avtorja Martina Fujana.

Fujan je ilustrator, slikar in oblikovalec. Ukvarja se večinoma s področjem poljudno-znanstvene ilustracije. Diplomiral je na Oddelku za oblikovanje ljubljanske ALUO s temo Vizualna podoba in ilustracija knjige na temo lovske uporabnosti psov ptičarjev v lovišču. Blizu so mu zgodovinske teme in ukvarja se z ilustratorskimi zgodovinskimi rekonstrukcijami, kjer je, med drugim, prispeval ilustracije za monografijo o oklepih Narodnega muzeja Slovenije in upodobitve vojakov za stalno ambientalno postavitev v stolpu nad Pelikanovo potjo na Celjskem Gradu.

Ljuba tema  mu je narava oziroma gozd v bolj ali manj vseh oblikah. Tako je njegove ilustracije mogoče videti v glasilu LZS reviji Lovec, redno tudi oblikuje in slikovno opremlja tiskovine za Društvo ljubiteljev ptičarjev, ki skrbi za razvoj ptičarske kinologije v Sloveniji. Objavljene so bile tudi v nemški reviji Jagdgebrauchhund Verband.

Razstavljal je na več skupinskih razstavah, tudi na Slovenskem bienaluilustracije, sicer pa je imel v letu 2019 v Domu kulture Kamnik tudi samostojno razstavo risb s peresom z naslovom Tinta v gozdu (gozd v tinti), decembra 2022 pa samostojno razstavo slik na Gozdarskem inštitutu v Ljubljani. Je tudi član stanovskega društva ZDSLU.

Uporablja predvsem klasične, analogne slikarske in ilustratorske tehnike, največ oljne barve na platnu in lesu, pa gvaš in akvarel, kot tudi različne risarske tehnike, na primer oglje, svinčnik, pero s tušem in krede. Atelje ima v Kamniku, sicer je član Lovske družine Komenda.

Comments are closed.