42. slovensko in 19. hrvaško srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov

V soboto, 30. maja 2015, je v hrvaškem Kraljevcu na Sutli potekalo skupno mednarodno srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov (42. slovensko in 19. hrvaško srečanje).

B1.jpg
Nastopajoči iz vseh koncev Slovenije in Hrvaške so se začeli zbirati že v zgodnjih dopoldanskih urah.

B2.jpg
Najprej so se prijavili na stojnici Odbora za goste in prevzeli material, potem pa je sledila lovska malica.

B3.jpg
Na vroč sobotni dan so lahko vadili v prijetno hladnih prostorih Osnovne šole Pavla Štoosa.

B4.jpg
Ko so se okrepčali, so se vsi nastopajoči zbrali na skupni vaji.

B5.jpg
Slovesnost se je začela opoldne. Vodila sta jo hrvaška voditeljica Marija Urek in slovenski voditelj Ivan Urek.

B6.jpg
Lovski pevski zbori so zapeli hrvaško in slovensko himno. Dirigiral je Franc Kene, predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi pri Lovski zvezi Slovenije.

Posnetek hrvaške himne najdete na spodnji povezavi:
https://youtu.be/Gbt8kbmDOkw

Posnetek slovenske himne najdete na spodnji povezavi:
http://youtu.be/xCbuiT8BhdM

B7.jpg
Prireditev je odprl Ignac Štrucl, predsednik Organizacijskega odbora srečanja in predsednik LD Fazan Kraljevec na Sutli. Povedal je, da je prav danes tudi dan občine Kraljevec na Sutli in vsem zbranim zaželel, da jim kraj ostane v lepem spominu.

B8.jpg
Predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Srečko Felix Krope je povedal, da je lovska kultura bila, je in bo pomemben segment združevanja, lovske tovarišije in prijateljstva, nato pa snel klobuk pred lovsko kulturo.

B9.jpg
Predsednik Lovske zveze Slovenije je predstavniku Zbora lovskih rogistov LD Fazan Kraljevec na Sutli (novo ime: Hubertovi rogisti) Dominiku Štruclu podelil plaketo za lovsko kulturo III. stopnje.

B10.jpg
Vinko Pavlić, podpredsednik Lovske zveze Hrvaške (Hrvatski lovački savez), je vse zbrane pozdravil v imenu predsednika zveze Đura Dečaka. Povedal je, da so se hrvaški lovci od slovenskih veliko naučili o glasbeni lovski kulturi.

B11.jpg
Podpredsednik Lovske zveze Hrvaške je Ignacu Štruclu, predstavniku Zbora lovskih rogistov LD Fazan Kraljevec na Sutli (novo ime: Hubertovi rogisti), podelil lovsko odlikovanje I. stopnje.

B12.jpg
Župan občine Brežice Ivan Molan je izrazil upanje, da bodo v okviru Evropske unije Slovenci in Hrvati naredili še več skupnih projektov in da bodo skupaj olajšali življenje ljudi ob Sotli. Dodal je, da je kultura tista, ki ruši meje.

B13.jpg
Željko Kolar, župan Krapinško-zagorske županije, pa je povedal, da je Sotla vedno združevala, nikoli pa ločevala ljudi.

B14.jpg
Hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić je izpostavil, da vsi živijo ob eni reki. Po navdihu iz vrst nastopajočih je vsem zbranim zaželel, da uživajo ter dobro pojejo in igrajo ob dobrem »gemištu«.

B15.jpg
Franc Kene, predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi pri Lovski zvezi Slovenije, se je zahvalil prijateljem lovcem in rogistom iz Kraljevca na Sutli, ki so zbrali moči za uspešno organizacijo tako velikega lovskega dogodka.

B16.jpg
Lovski rogisti so na slovesnosti pod taktirko Dominika Štrucla zaigrali pesmi Lov v Zagorju in Aport.

Aport si lahko ogledate na spodnji povezavi:
https://youtu.be/DfGD8AzuvhI

B17.jpg
Rogisti so v Es uglasitvi skupaj izvedli tudi Zbor lovcev.

B18.jpg
Lovski pevski zbori so pod taktirko Franca Keneta zapeli Lovski pozdrav in Lovski rog.

B19.jpg
Pesem Na lov je dirigiral Anton Baloh, zborovodja LPZ Dekani.

Posnetek izvedene skladbe si lahko ogledate na spodnji povezavi:
https://youtu.be/VQuThMdfsxs

B20.jpg
Lovski pevski zbori in rogisti so s seboj prinesli svoje praporje. Sledili so posamični nastopi lovskih pevskih zborov in rogistov. Več v fotoreportaži Posamični nastopi lovskih pevskih zborov in rogistov v Kraljevcu na Sutli.

B21.jpg
Občinstvo je z zanimanjem spremljalo pester kulturni program.

B22.jpg
Zvečer, ko so se posamični nastopi končali, je bila za predstavnike skupin na vrsti diskusija, ki sta jo vodila Ignac in Dominik Štrucl. Ignac Štrucl (levo) se je vsem zahvalil za sodelovanje. Po njegovem mnenju je srečanje uspelo. Povedal je, da je 62.000 hrvaških lovcev dogodek opisalo kot lovski dogodek stoletja.

B23.jpg
Udeleženci diskusije so podali nekaj predlogov, o katerih bodo obširneje razpravljali na srečanju predstavnikov lovskih pevskih zborov in rogistov, ki bo septembra.

B24.jpg
Večer se je nadaljeval s sproščenim druženjem ob zabavnoglasbenem programu.

Shrani permalink.

Comments are closed.